ASV galvenais pārstāvis kodolprogrammu jautājumos, Valsts sekretāres vietnieks Kristofers Hills ceturtdien ir ieradies retā vizītē Ziemeļkorejā, lai mudinātu komunistu valdību atteikties no savas kodolprogrammas. Tiek paredzēts, ka drīzumā atsāksies sešu pušu sarunas par šo jautājumu, jo atrisinātas galvenās nesaskaņas attiecībā uz iesaldētajiem Ziemeļkorejas līdzekļiem.
Šīs ir Hilla pirmā vizīte Ziemeļkorejā, kā arī pirmā ASV pārstāvja vizīte Ziemeļkorejā kopš nesenajām nesaskaņām par valsts kodolprogrammu attīstību, kas sākās 2002.gada beigās.

Ierodoties Ziemeļkorejā, Hills norādīja, ka viņa mērķis ir mudināt atsākt sešu pušu sarunas un atgūt laiku, kas tika zaudēts nesaskaņu dēļ par finanšu līdzekļiem.

Atgādināsim, ka Ziemeļkoreja, kas pagājušā gada oktobrī veica pirmo kodolsprādziena izmēģinājumu, februārī parakstīja vēsturisku līgumu par sava lielākā kodolreaktora slēgšanu, tomēr ASV neizpildīja savus līguma noteikumus un laikā nepārskaitīja uz Ziemeļkorejas norādīto bankas kontu iepriekš iesaldētos līdzekļus. Šī iemesla dēļ Ziemeļkoreja neslēdza savu kodolreaktoru līdz aprīlim, kā tas bija paredzēts līgumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!