Foto: AFP/Scanpix

Republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta piektdien apstiprināja divus likumprojektu par abortu ierobežošanu, un sagaidāms, ka tie tiks izmantoti kā trumpis sarunās par nākamā gada budžetu, tuvojoties kārtējām federālās valdības finansējuma termiņa beigām.

Likumdevēji, pamatā balsojot saskaņā ar savu partijas piederību, apstiprināja likumprojektu, kas paredz uz gadu apturēt federālo finansējumu ģimenes plānošanas programmai, kamēr Kongress veiks tās darbības izmeklēšanu.

Organizācija "Planned Parenthood" nonākusi kritikas krustugunīs, kopš atklātībā parādījās slepeni uzņemts video, kurā redzams, kā tās amatpersonas apspriež iespēju pēc izdarītajiem abortiem augli nodot medicīniskiem eksperimentiem.

Kritiķi apgalvo, ka video redzamās amatpersonas apspriežot augļa audu pārdošanas iespējas, kamēr "Planned Parenthood" apgalvo, ka apspriestas vienīgi likumīgās iespējas nodot audus zinātniskai izpētei.

Tomēr ieraksts izsaucis daudzu konservatīvi noskaņoto amerikāņu sašutumu, un viņi sākuši pieprasīt valsts finansējuma pārtraukšanu šai programmai.

Vienlaikus Pārstāvju palāta apstiprināja likumprojektu, kas paredz kriminālsodus mediķiem, kuri necenšas nodrošināt atbilstošu aprūpi mazuļiem, kas pārdzīvojuši aborta procedūru.

Pret abiem likumprojektiem balsoja gandrīz visi demokrāti, un ir gandrīz droši, ka demokrātu mazākums Senātā tos spēs nobloķēt.

Tomēr debates abortu jautājumā draud ievilkt garumā sarunas par budžetu nākamajam fiskālajam gadam, kas sākas oktobrī.

Likumdevējiem faktiski ir atlikušas tikai dažas darba dienas, lai vienotos par pagaidu finansējumu, kas novērstu kārtējo federālās valdības darba atturēšanu 1. oktobrī.

Republikāņu labējā spārna pārstāvji draudējuši balsot pret jebkuru budžeta likumprojektu, kas neparedzēs "Planned Parenthood" finansēšanas apturēšanu.

Taču tas savukārt izsaucis aizkaitinājumu daļā mēreno republikāņu, kas brīdinājuši, ka vēl viena valdības darba apturēšana, kā tas notika 2013. gadā, var tikai kaitēt republikāņu izredzēm nākamgad gaidāmajās prezidenta un Kongresa vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!