ASV Pārstāvju palāta piektdien apstiprināja radikālākās finanšu sektora reformas, kādas īstenotas kopš tā sauktās Lielās depresijas pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados.

Ar 223 balsīm pret 202 likumdevēji atbalstīja reformas, kuras prezidents Baraks Obama pasludinājis par vienu no savām prioritātēm. Pret likumprojektu balsoja visi Kongresa apakšpalātā pārstāvētie republikāņi, kā arī 27 demokrāti.

Likumprojekts paredz izveidot jaunu aģentūru banku transakciju uzraudzībai, kā arī piešķirt valdībai pilnvaras likvidēt uzņēmumus, kas apdraud valsts ekonomiku.

Uzņēmumu likvidāciju paredzēts īstenot tādā veidā, lai atbildību par zaudējumiem uzņemtos akcionāri un kreditori, kas nav nodrošinājušies ar ķīlu, nevis nodokļu maksātāji.

Iecerēts paplašināt arī Vērtspapīru un fondu tirgu komisijas (SEC) pilnvaras, lai būtu iespējams ātrāk konstatēt nelikumības un novērst viltus investīciju shēmas.

Paredzēta arī tā saukto derivātu tirgus kontroles pastiprināšana, bet Federālās rezerves iegūs pilnvaras pārraudzīt tos lielos uzņēmumus, kuriem draud bankrots. Savukārt pašas Federālās rezerves tiks pakļauts stingrākais Kongresa kontrolei.

Likumprojekts vēl jāapstiprina Senātā, un Obama aicinājis Kongresa augšpalātu to darīt, cik ātri vien iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!