Trešdien preses konferencē ASV militārpersonas paziņoja, ka armija ir veikusi izmeklēšanu aptuveni 300 krimināllietās par ieslodzīto spīdzināšanu Irākā un Afganistānā, raksta Reuters.

Tomass Gendijs, augsta armijas izlūkošanas daļas amatpersona stāsta, ka Aizsardzības departaments radījis jaunas “uzvedības robežas”, kas attieksies uz nopratināšanu, ņemot vērā neseno skandālu par ieslodzīto aizskaršanu Abu Graibas cietumā.

“Tagad nopratinātāju tiesības būs vairāk ierobežotas,” saka Gendijs, atzīstot, ka iepriekš noteikumi par nopratināšanas veikšanu bijuši virspusīgi un neskaidri. Kā piemēru jaunajiem noteikumiem viņš min aizliegumu nopratināšanas laikā izmantot suņus.

12.janvāra paziņojumā ASV komandieriem visā pasaulē aizsardzības ministra vietnieks Pols Volfovics norādīja, ka militārpersonām nevajadzētu veikt “aizturēto personu ķermeņa dobumu pārbaudi”, jo šī aizskarošā procedūra “varētu nebūt saskaņā ar dažu aizturēto ieražām”.

“Ķermeņa dobuma pārbaudi var veikt tikai tādos gadījumos, kad ir pamatotas aizdomas, ka aizturētais slēpj priekšmetus, kas rada draudus drošībai. Turklāt pārbaude ir jāveic, izturoties ar cieņu pret aizturēto, un tās veicējam jābūt viena dzimuma ar pārmeklējamo personu,” teikts paziņojumā.

Jaunie noteikumi veidoti saskaņā ar Ženēvas konvenciju, un tajos skaidri noteiktas militārās policijas un izlūkošanas vienību darbinieku tiesības un pienākumi. Šādā veidā ASV cīnīsies pret karavīru patvaļu, fiziski un seksuāli pazemojot ieslodzītos ASV kontrolē esošajos cietumos ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!