Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV par brīvu Čehijai piešķirs astoņus militāros helikopterus, sacījusi Prāgas aizsardzības ministre Jana Černočova, informē medijs "Politico".

Uzrunā Čehijas televīzijā 18.augusta naktī Černočova sacīja, ka Vašingtona savam NATO sabiedrotajam, papildus pasūtītajiem 12 helikopteriem, piešķirs vēl astoņus. Lidaparātiem Čehijā jāierodas 2023. gadā.

Helikopteri būs dāvana, izņemot piegādes izmaksas, ceturtdien vēlu vakarā apliecināja ASV vēstniecība. "Kopā mēs padarām savu aliansi spēcīgāku un spējīgāku atbalstīt Ukrainu tās cīņā par brīvību!," rakstīja vēstniecība.


Černočova sacīja, ka šī dāvana nākusi, atbildot uz Prāgas "skaidro un nelokāmo nostāju kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma".

"Mēs ne tikai esam ieguvuši cieņu no sabiedrotajiem, paužot savu apņēmību palīdzēt Ukrainai, bet esam ieguvuši arī atbalstu mūsu militārajā modernizācijā," sacīja aizsardzības ministre, vēsta "Politico".

Prāga plāno palielināt savus militāros izdevumus, pieņemot darbā vairāk karavīru un iegādājoties jaunus kaujas transportlīdzekļus, helikopterus un munīciju, lai izpildītu NATO sabiedroto apņemšanos tērēt 2% no IKP aizsardzībai, šonedēļ paziņoja Čehijas finanšu un aizsardzības ministrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!