Foto: EPA/LETA
ASV gatavo apsūdzības britu naftas koncerna "British Petroleum" (BP) amatpersonām par 2010.gadā Meksikas līcī notikušo naftas ieguves platformas "Deepwater Horizon" avāriju un naftas noplūdi, kuras dēļ tika piesārņots līcis un piekraste, vēsta ārvalstu aģentūras, atsaucoties uz "The Wall Street Journal".

Apsūdzību saturs pagaidām netiek atklāts, taču zināms, ka tās vērstas pret BP amerikāņu inženieriem un vismaz vienu inspektoru, kurš slēpis naftas noplūdes faktu. Apsūdzības par nepatiesas informācijas sniegšanu federālajiem uzraudzības dienestiem varētu uzrādīt nākamā gada sākumā. Par šādu nodarījumu notiesātajiem draud naudassods un cietumsods uz laiku līdz pieciem gadiem.

ASV Vides aizsardzības un tehnikas drošības birojs jau publiskojis divus sarakstus, kuros uzskaita BP pārkāpumus naftas platformas avārijas un naftas noplūdes seku likvidācijas laikā. Koncernu apsūdz arī par to, ka nebija pilnība pārbaudīta cauruļu hermetizācija un nebija apturēta urbšana, lai gan tas bija jādara saskaņā ar drošības prasībām.

Nākamā gada februārī Ņūorleānā sāksies civilprocess pret BP. Pēc avārijas BP uzņēmās atbildību par notikušo, taču daļu vainas uzvēla saviem partneriem. BP iesūdzēja tiesā "Halliburton" un "Transocean", savukārt šīs kompānijas iesniedza pretprasības.

2010. gada decembrī ASV Tieslietu ministrija pieprasīja no BP un vēl astoņām kompānijām vairākus miljardus dolāru lielas kompensācijas.

Jau vēstīts, ka 2010. gada 20. aprīlī uz platformas "Deepwater Horizon" izcēlās ugunsgrēks un notika sprādziens. Bojā gāja 11 cilvēki. Platforma nogrima un no bojātā urbuma sāka izplūst nafta.

Pēc vairākām neveiksmēm naftas noplūdi no avarējušā urbuma tomēr izdevās apturēt 15. jūlijā. Taču 87 dienu laikā kopš avārijas brīža Meksikas līča ūdeņos nonāca 4,9 miljoni barelu naftas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!