Ietekmīga amerikāņu rakstnieku organizācija aicinājusi savus biedrus iesaistīties kampaņā pret lietotu grāmatu tirgošanu populārajā interneta grāmatnīcā "Amazon.com".
Rakstnieku ģilde, kuras galvenā mītne atrodas Ņujorkā un kuras astoņu tūkstošu biedru vidū ir arī tādas slavenības kā Stīvens Kings un Maikls Kriktons, mudina grāmatu autorus izdzēst no jebkuras interneta lappuses saites, kas ved uz "Amazon".

"Nav tādu iemeslu, kas liktu rakstniekiem kļūt par līdzdalībniekiem savu grāmatu pārdošanas apjomu samazināšanā," teikts e-pasta vēstulē, kuru organizācija nosūtījusi saviem biedriem.

Sietlā reģistrētā kompānija "Amazon", kas ir lielākā virtuālā grāmatnīca pasaulē, līdz ar jauniem izdevumiem piedāvā iegādāties arī lietotas grāmatas. Kompānijas mājas lapā lietotāji arī tiek aicināti, izmantojot "Amazon" pakalpojumus, pārdot tālāk jau izlasītās grāmatas.

Pastāv bažas, ka, izmantojot iespēju iegādāties grāmatas par zemāku cenu, aizvien vairāk cilvēku dos priekšroku lētākām, bet lietotām grāmatām. Taču grāmatu izdevēji un autori nekādu peļņu negūst no tā, ka viņu grāmatas šādi tiek pārdotas tālāk.

"Ilgtermiņa perspektīvā tas vienkārši iznīcinās izdevniecību darbību," sacīja Amerikas Rakstnieku ģildes izpilddirektors Pols Aikens. Viņaprāt, šāda prakse varētu izraisīt jauno grāmatu cenu celšanos, jo izdevēji centīsies kompensēt pārdošanas apjoma kritumu.

Aikens vēlas panākt tikšanos ar "Amazon" vadību, lai mēģinātu atrisināt šo problēmu.

Savukārt "Amazon" preses sekretāre Petija Smita sacīja, ka kompānija negrasās pārtraukt lietotu grāmatu tirgošanu.

"Mūsu klienti šo pakalpojumu ir ļoti iecienījuši .. Tas iedrošina lasītājus iepazīties ar tādu rakstnieku darbiem, kuru grāmatas viņi iepriekš nav lasījuši. Galu galā būs labi visiem," viņa teica.

Smita sacīja, ka lietoto grāmatu pārdošana veido 15 procentus no kopējā "Amazon" piedāvāto preču pārdošanas apjoma.

Aizvadītajā ceturksnī "Amazon" pārdošanas apjoms bija 1,12 miljardi dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!