Foto: AFP/Scanpix
ASV dienvidu štatos Alabamā un Misisipi otrdien notika republikāņu priekšvēlēšanas, kurās uzvarēja bijušais senators no Pensilvānijas Riks Santorums, atstājot otrajā vietā bijušo Kongresa Pārstāvju palātas spīkeru Ņūtu Gingriču, bet trešajā - bijušo Masačūsetsas štata gubernatoru Mitu Romniju. Romnijs tomēr uzvarēja priekšvēlēšanu sapulcēs Havaju salās, atstājot otrajā vietā Santorumu.

Santoruma uzvaras Alabamā un Misisipi nostiprināja viņa izredzes pārspēt Romniju cīņā par savas kandidatūras izvirzīšanu no Republikāņu partijas ASV prezidenta vēlēšanām. Otrdien notikušo priekšvēlēšanu rezultāti arī ir liels trieciens ASV dienvidos dzimušajam Gingričam.

"Mēs to izdarījām atkal!" Santorums paziņoja saviem atbalstītājiem Luiziānas štata Lafajetas pilsētā, kur viņš ieradās pēc kampaņām Alabamā un Misisipi.

Pēc rezultātu apkopošanas apmēram 90% balsošanas iecirkņu Alabamā Santorums bija ieguvis 35% balsu, Gingričs - 30%, bet Romnijs - 29%. Pēc rezultātu apkopošanas vairāk nekā 95% balsošanas iecirkņu Misisipi Santorums bija ieguvis 33% balsu, Gingričs - 31%, bet Romnijs - 30%. Kongresmenis no Teksasas Rons Pols bija ieguvis tikai 5% balsu Alabamā un 4% Misisipi.

Havaju salās pēc rezultātu apkopošanas 82% balsošanas iecirkņu Romnijs bija ieguvis 45% balsu, Santorums - 25%, Pols - 18%, bet Gingričs - 11%.
"Tā kā [Havaju] štats ir prezidenta [Baraka] Obamas dzimšanas vieta, republikāņu atbalsta gūšana šeit ir savā ziņā morāla uzvara," pirms šo rezultātu paziņošanas sacīja štata Republikāņu partijas priekšsēdētājs Deivids Čangs.

ASV plašsaziņas līdzekļi svētdien vēstīja, ka republikāņu priekšvēlēšanu sapulcēs Kanzasā sestdien uzvarējis Santorums, bet pagājušonedēļ notikušajās priekšvēlēšanu sapulcēs Vaiomingā - Romnijs.

Republikāņu partijas atbalstītāji štatu priekšvēlēšanās vai priekšvēlēšanu sapulcēs balso par savu favorītu, kurš vēlāk varētu stāties pretī pašreizējam valsts vadītājam demokrātam Barakam Obamam cīņā par ASV prezidenta amatu. Republikāņu kandidāts 6.novembrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām oficiāli tiks paziņots augusta beigās Republikāņu nacionālajā konventā.

Pirms otrdien notikušajām priekšvēlēšanām Romnijs sev nodrošināja 454 delegātu atbalstu Republikāņu nacionālajā konventā, Santorums - 217 delegātu atbalstu, Gingričs - 107 delegātu atbalstu, bet Pols - 47 delegātu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!