Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV varas iestādes sākušas saskaņot sešu helikopteru "Black Hawk" pārdošanu Lietuvai, paziņojusi Pentagona Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra (DSCA).

Šādu darījumu, kura vērtība būs 380 miljoni dolāru (337 miljoni eiro), akceptējis ASV Valsts departaments un tālāk to vērtēs Kongress, norādīts paziņojumā.

Lietuvas Bruņotie spēki par nodomu iegādāties šos helikopterus paziņoja pagājušā gada oktobrī. Tobrīd tika lēsts, ka pirkuma summa būs apmēram 300 miljoni eiro.

"Paredzamais darījums kalpos ASV ārpolitikai un nacionālajai drošībai, palīdzot uzlabot drošību NATO valstī, kurai ir svarīga loma miera un stabilitātes nodrošināšanā Eiropā," uzsver DSCA, norādot, ka šie helikopteri stiprinās Lietuvas iespējas pārvadāt karavīrus, nodrošināt robežu apsardzību, pretterorisma darbību, medicīnisko evakuāciju, meklēšanas un glābšanas operācijas, rezervju piegādi, ārējo kravu transportēšanu un kaujas atbalsta sniegšanu jebkādos laika apstākļos.

"Helikopteri UH-60 ļaus nodrošināt sadarbību ar ASV un NATO spēkiem, operatīvi reaģējot dažādās situācijās, un garantēs ātru karavīru dislocēšanu. Lietuva gatavojas izmantot šīs bruņojuma vienības un pakalpojumus, lai modernizētu un paplašinātu savus Bruņotos spēkus, sniegtu atbalstu misijām savā reģionā un cīnītos ar terorisma draudiem," teikts Pentagona aģentūras paziņojumā.

Tajā atzīts, ka Lietuvai nebūs grūti integrēt šos helikopterus savos Bruņotajos spēkos un paredzamais darījums pamatvilcienos nemainīs spēku samēru reģionā.

Galvenie piegādātāji būs "Sikorsky Aircraft Company" no Stretfordas Konektikutā un "General ElectricAircraft Company" (GEAC) no Linnas Masačūsetsā.

DSCA norāda, ka darījuma pabeigšanai varētu būt uz diviem līdz pieciem gadiem jāizraugās trīs papildu pārstāvji no ASV valdības un pieci – no minētajiem uzņēmumiem, lai varētu piegādāt iekārtas un apmācīt karavīrus.

Lietuvas Aizsardzības ministrija iepriekš ziņoja, ka pirkuma līgums varētu tikt parakstīts līdz 2020.gada beigām, bet pirmos helikopterus Lietuva varētu saņemt līdz 2024.gada nogalei.

Šobrīd Lietuvas Bruņotie spēki izmanto novecojušus padomju ražojuma helikopterus "Mi-8", kā arī trīs helikopterus "Dauphin", kas paredzēti galvenokārt meklēšanas un glābšanas darbiem un vides uzraudzībai Lietuvas teritorijā.

Jau vēstīts, ka arī Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem plānots iegādāties četrus helikopterus "Black Hawk". 2018. gada septembrī Ministru kabinets atbalstīja četru helikopteru "Black Hawk" iegādi aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā, slēdzot starpvaldību līgumu ar Amerikas Savienotajām Valstīm. ASV līdzfinansējums veido 15,5 miljonus ASV dolāru.

2022. gada beigās tiks piegādāti pirmie divi helikopteri un 2023.gada beigās – atlikušie divi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!