Foto: AFP/Scanpix

ASV Senāts ceturtdien apstiprinājis Irānai noteikto sankciju pagarināšanu vēl uz desmit gadiem. Irānas sankciju likums, kas jau viegli bija guvis atbalstu Pārstāvju palātā, Senātā tika apstiprināts, 99 senatoriem balsojot "par" un nevienam nebalsojot "pret".

Sagaidāms, ka prezidents Baraks Obama likumu parakstīs, apliecināja Baltā nama amatpersona, piebilstot - administrācija neuzskata, ka sankciju pagarināšana pārkāptu pērn ar Irānu noslēgto kodolvienošanos.

Likumā ietvertas sankcijas pret Irānas banku sektoru, kā arī enerģētikas un aizsardzības industrijām.

Irāna piektdien paziņoja, ka Kongresa lēmums pagarināt Teherānai noteiktās sankcijas vēl uz desmit gadiem ir kodolvienošanās pārkāpums, kā arī solīja "atbilstošu" reakciju.

"Kā to vairākkārt ir norādījušas augsta ranga Irānas amatpersonas, nule kā Pārstāvju palātas un Senāta pieņemtais likumprojekts par sankciju atjaunošanu pret Irānu ir pretrunā [ar kodolvienošanos]," sacīja Irānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Bahrams Gasemi.

"Irāna ir pierādījusi, ka tā pieturas pie starptautiskajiem līgumiem, bet tai ir arī atbilstošas reakcijas visām situācijām," viņš piebilda.

Pagājušajā mēnesī Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei brīdināja, ka Islāma Republika "reaģēs pret" sankciju pagarināšanu, ja tā tiks apstiprināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!