Senāts trešdien pieņēma rezolūciju, kurā atbalstīta ideja par Irākas sadalīšanu autonomās kurdu, šiītu un sunnītu teritorijās. Irākas izveidošana par federālu valsti ir vienīgais veids kā apturēt vardarbību etnisko un reliģisko kopienu starpā, uzskata senatori.
Rezolūcija, kuru atbalstīja 75 no 100 senatoriem, būs papildinājums aizsardzības politikas likumam.

Tajā ierosināts Irāku pārveidot par autonomu kurdu, šiītu un sunnītu teritoriju federāciju, bet Bagdādes federālās valdības pārziņā atstāt tikai Irākas ārējo robežu drošības, kā arī naftas tirdzniecības ienākumu sadales jautājumus.

Ja rezolūcijā pieteiktais plāns tiks realizēts, tas ļaus ASV okupācijas karaspēkam ar laiku atstāt Irāku, nepametot šo Tuvo Austrumu valsti haosa stāvoklī, uzskata rezolūcijas iniciators un viens no demokrātiskās partijas kandidātiem ASV prezidenta amatam Džozefs Baidens.

Ja tiks realizēts šīs rezolūcijas paredzētais politiskais atrisinājums, tas sekmēs amerikāņu karaspēka pārvietošanu no Irākas pilsoņu kara uz turieni, kur armija varētu efektīvāk cīnīties ar terorismu un tādējādi padarīt Ameriku drošāku, paskaidroja Senāta demokrātu vairākuma līderis Harijs Rīds.

Līdzīga federāla valsts nesen tika izveidota Bosnijā-Hercegovinā, un to tagad veido divas autonomas daļas - Musulmaņu un horvātu federācija, no vienas puses, un Serbu republika, no otras. Senatori uzskata, ka līdzīgu "Bosnijas stila" sadalījumu ir iespējams realizēt arī Irākā.

Savukārt rezolūcijas kritiķi, to vidū ir arī Baltais nams, uzskata, ka "Baidena plāns" Irākā radīs vēl lielāku haosu.

Pret idejai par Irākas sadalīšanu trīs autonomu teritoriju federācijā iebilst arī Turcija, norādot, ka tas palielinās Irānas un Saūda Arābijas atbalstu naidīgo kopienu militārajiem formējumiem.

Savukārt citi kritiķi atgādina, ka Rietumi ar savu iejaukšanos Tuvo Austrumu politikā jau ir radījuši pietiekami daudz problēmu, un tāpēc izšķirt jautājumus par Irākas nākotni jāuztic pašiem irākiešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!