Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien paziņoja, ka pēc džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") sakāves, kas, kā viņš prognozēja, gaidāma līdz šīs dienas beigām, Sīrijā tiks paturēti 400 amerikāņu karavīri.

Trešdien runājot Vašingtonā līdzās Baltajam namam, Tramps sacīja, ka 200 karavīri paliks Sīrijas ziemeļos, kur ASV atbalstījušas kurdu vadītās alianses cīņu pret "Daesh", bet vēl 200 dienvidos tuvāk Izraēlai, kā noprotams, ar to domājot Tenfas bāzi.

Karavīri Sīrijā paliks kādu "laika posmu", viņš piebilda.

Izsakoties par "Daesh" pēdējo pretestības perēkli Sīrijas ziemeļaustrumos, Tramps, žurnālistiem rādot kartes, kurās redzamas "Daesh" Irākā un Sīrijā kontrolētās teritorijas 2016. gadā un šodien, prognozēja, ka džihādistu pēdējo bastionu pavisam drīz ieņems ASV atbalstītie spēki.

Tramps sacīja, ka atšķirībā no 2016. gada situācijas kartes, kurā ar sarkanu krāsu iezīmēti plaši apvidi "Daesh" kontrolē, pašreizējās situācijas kartē "nav nekā sarkana. Patiesībā tur ir mazs punktiņš, kas šovakar pazudīs".

"Daesh" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Daesh", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Taču "Daesh" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!