ASV ceturtdien paziņoja, ka darīs visu nepieciešamo, lai aizsargātu afgāņus, kas strādājuši par ASV bruņoto spēku tulkiem un baidās par savu dzīvību pēc ārvalstu spēku izvešanas no Afganistānas.

"Es ticu, ka ASV valdība darīs visu nepieciešamo, lai garantētu drošību un aizsardzību tiem, kas strādājuši kopā ar mums divus gadu desmitus," ASV Kongresa komisijā sacīja ASV ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Marks Milijs. Līdzīgu vēsti pauda aizsardzības ministrs Loids Ostins Senāta Bruņoto spēku komitejas sanāksmē. "Tas mums ir ļoti svarīgi.," sacīja Ostins.

ASV prezidents Džo Baidens aprīlī deva rīkojumu par ASV karaspēka izvešanu no Afganistānas līdz 11.septembrim. Aizsardzības ministrija otrdien pavēstīja, ka ASV karaspēka izvešana no Afganistānas ir pabeigta par vairāk nekā 50%.

Apmēram 18 000 afgāņu tulku, desantnieku un citu ASV spēku atbalstītāju ir pieteikušies uz ASV imigrācijas vīzām, bet šo pieteikumu izskatīšanai var būt vajadzīgi vairāk nekā divi gadi.

Vīzu piešķiršana ir Valsts departamenta, nevis Pentagona kompetencē. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pirmdien paziņoja, ka vīzu pieteikumu izskatīšanā ir iesaistīts papildu personāls.

Afganistānas islāmistu kustība "Taliban" pirmdien solīja, ka afgāņiem, kas pagātnē sadarbojušies ar ārvalstu spēkiem, nav ne no kā jābaidās pēc starptautisko spēku izvešanas, ja vien viņi "izrādīs nožēlu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!