Vašingtona un Phenjana strauji virzās uz atklātu konfliktu, neraugoties uz daudziem aicinājumiem noregulēt ar Ziemeļkorejas kodolprogrammu saistīto krīzi mierīgā ceļā, raksta Krievijas avīze "Izvestija", pieļaujot iespēju, ka ASV jau tuvāko mēnešu laikā varētu dot spēcīgu preventīvu triecienu Ziemeļkorejas teritorijai.
Šādas biedējošas prognozes pēdējās diennakts laikā izskanējušas gan Seulā, gan Vašingtonā - nedaudz atšķiras tikai pieminētie iespējamā konflikta termiņi.

Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap" prognozē, ka "kodolkrīzes eskalācija" gaidāma jau šoruden.

Mazliet nenoteiktāk izteicies bijušais ASV aizsardzības ministrs Viljams Perijs, kas avīzē "Washington Post" raksta, ka karš ar Phenjanu iespējams līdz šā gada beigām.

Pie tādas atziņas Perijs nonācis pēc "padziļinātām sarunām" ar ASV prezidenta Džordža Buša administrācijas vadību, personiskas tikšanās ar Dienvidkorejas prezidentu Ļo Muhjunu, kā arī ar augstām Ķīnas amatpersonām.

Iegūtā informācija viņā radījusi pārliecību, ka ASV "zaudē kontroli pār situāciju", kamēr Phenjana pārliecināti virzās uz kodolarsenāla radīšanu un izmēģināšanu. Tas var ne vien jūtami nostiprināt Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira pozīcijas sarunās ar Vašingtonu, bet radīt situāciju, ka Kims kļūs par "vēsturē pirmo kodolieroču tirgotāju", brīdina bijušais ASV aizsardzības ministrs.

Kā atzīmē "Izvestija", domājams, ka Perijs zina, ko runā, jo 1994.gadā viņš kā Pentagona vadītājs izstrādāja plānu, kas pieļāva militāru triecienu Ziemeļkorejas kodolobjektiem. Toreiz krīzi izdevās novērst, taču tagad jāsecina, ka tā vienkārši pārnesta uz vēlāku laiku, raksta avīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!