Foto: OpenStreetMap
Aicinājumi rīkot slepenas operācijas pret Irānu, tajā skaitā, paredzot fizisku irāņu specdienestu vadītāju likvidāciju, izskanējuši ASV Kongresa pārstāvju rīkotā konferencē, ceturtdien informē aģentūra "ITAR – TASS".

Uz pasākumu - " Irānas teroristiskās operācijas amerikāņu teritorijā" - bija uzaicināti vairāki eksperti, tajā skaitā bijušie militāristi un specdienestu pārstāvji.

"Es uzskatu, ka šos ļaudis nevar iebiedēt vai pievērst viņu uzmanību, ja vien nenošaut kādu," konferencē atklāti paziņojis bijušais CIP līdzstrādnieks Rūels Marks Herekts. Līdzīgi izteicies arī atvaļināts ģenerālis Džeks Keins, kurš aicinājis "piegriezt viņiem [irāņiem] skābekli visās sfērās, par kurām tiem ir interese."

Jau vēstīts, ka ASV oktobrī paziņoja par sazvērēstības atklāšanu, kuras dalībnieki plānoja atentātu pret Saūda Arābijas vēstnieku Vašingtonā Adelu al Džubeiru. Amerikāņi vainoja terorakta sagatavošanā Irānas varas iestādes un piedraudēja tām ar sankcijām. Paralēli ASV pūlas pievērst šai lietai maksimālu starptautiskās sabiedrības uzmanību.

"Ja mēs uzskatām, ka Islāma revolūcijas sardzes korpuss ir saistīts ar šo operāciju, tad pie atbildības jāsauc Hasams Suleimani [specdienesta "Al Khuds" vadītājs]," sacījis Herekts, piebilstot, ka Suleimani daudz ceļo un "vajag pamēģināt viņu vai nu notvert, vai nogalināt."

"Kāpēc mēs ļaujam "Al Khuds" līderiem, kuri 30 gadu garumā organizē mūsu pilsoņu slepkavības, turpināt ar to nodarboties ?," - vaicā ģenerālis Keins. "Kāpēc mēs nenogalinām viņus? Mēs taču iznīcinām tos, kas vada pret ASV vērstas teroristu organizācijas," norāda ģenerālis.

Kongresmenis Pīters Kings, kurš vada Pārstāvju palātas Nacionālās drošības komiteju, nosaucis irāņu teroristisko sazvērestību par "karadarbības aktu" un paziņojis, ka nevar tikt izslēgti nekādi atbildes pasākumi, tajā skaitā militāri, kas tiktu vērsti pret Irānu.

Kā ziņots, ASV ir atmaskojušas atentāta plānu pret Saūda Arābijas vēstnieku Vašingtonā, kuru mēģināja īstenot divi Irānas valdības savervēti cilvēki, otrdien paziņoja ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders.

ASV Tieslietu ministrija ir izvirzījusi abiem savervētajiem kriminālapsūdzību sprādziena organizēšanā ASV teritorijā ar mērķi noslepkavot Saūda Arābijas vēstnieku Adelu al Džubeiru.

Apsūdzībā teikts, ka šī sazvērestība tikusi izplānota, atbalstīta un vadīta no Irānas valdības puses un tā ir kliedzošs ASV un starptautisko tiesību pārkāpums. ASV ir apņēmušās panākt, ka par to būs jāatbild ne vien abiem savervētajiem, bet arī pašai Irānai, sacīja Holders.

Apsūdzētie ir naturalizēts ASV pilsonis Mansors Arbabsiars, kuram ir arī Irānas pase, un Irānas Islāma revolūcijas gvardes korpusa vienības "Kudsas spēki" dalībnieks Golams Šakuri.

Šakuri vēl tiek meklēts, bet 56 gadus vecais Arbabsiars 29.septembrī tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā un otrdien stājās tiesas priekšā Manhatanā. Tieslietu ministrija paziņoja, ka Arbabsiars esot atzinies un sniedzis liecības par Irānas valdības pārstāvju lomu sazvērestībā.

Arbabsiars un Šakuri plānoja nogalināt vēstnieku, sarīkojot sprādzienu viņa iecienītā restorānā Vašingtonas centrā, sacīja ASV tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji.

Atentāta plānu atklāja ASV Narkotiku kontroles pārvaldes ziņotājs, kurš tikās ar Arbabsiaru, uzdodoties par kāda Meksikas narkotiku karteļa pārstāvi. Sazvērnieki ticēja, ka šis kartelis sagādās sprāgstvielas atentātam pret vēstnieku.

Saskaņā ar Arbabsiara ieceri Irānas valdība samaksātu kartelim pusotru miljonu ASV dolāru. Pirmos 100 000 dolāru ( 50 000 latu) no šīs summas bija paredzēts pārskaitīt uz kādu ASV bankas kontu, kuru patiesībā kontrolē ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB).

Meksika paziņoja, ka ir sadarbojusies ar ASV veikto izmeklēšanu. Arbabsiars netika ielaists Meksikā un ar avioreisu tika nosūtīts atpakaļ uz Ņujorku, kur tika aizturēts.

ASV prezidents Baraks Obama tika informēts par šo sazvērestību jau jūnijā. Arbabsiars tika novērots vairāk nekā četrus mēnešus, bet viņu aizturēja astoņas dienas pēc tam, kad Irāna atbrīvoja un ļāva aizbraukt amerikāņu tūristiem, kas Irānā bija aizturēti aizdomās par spiegošanu.

Irānas prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada pārstāvis noliedza atentāta plānu un nosauca to par ASV "safabricētu scenāriju" ar mērķi "novirzīt sabiedrības uzmanību no ASV iekšējām problēmām".

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone paziņoja, ka ASV konsultēsies ar sabiedrotajiem par pasākumiem Irānas "tālākai izolēšanai".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!