ASV spēki trešdien Irākā pirmo reizi karadarbības vēsturē nometuši jauna tipa ķekarbumbas (kasešbumbas), kas pielāgojas vēja virzienam un laika apstākļiem, lai mērķim trāpītu pēc iespējas precīzāk, informēja ASV spēku Centrālā pavēlniecība.
Bumbvedēji B-52 Irākas vidienē trešdien nometuši sešas ķekarbumbas "CBU-105 Wind Corrected Munitions Dispenser", "lai apturētu Irākas tanku kolonnu un neļautu tai turpināt ceļu koalīcijas spēku virzienā", teikts Centrālās pavēlniecības paziņojumā.

Tajā arī norādīts, ka ķekarbumbas CBU-105 ir apgādātas ar "vēju kompensējošu tehnoloģiju, kas munīcijas lādiņu no tā izšaušanas punkta vada uz precīzām mērķa koordinātām, kompensējot tādus mainīgus faktorus kā vējš atmosfēras augšējos slāņos, vējš uz zemes un nelabvēlīgi laika apstākļi".

Cilvēktiesību organizācijas jau sen protestē pret ķekarbumbu izmantošanu karā, jo šāda veida munīcija nevajadzīgi apdraud cilviliedzīvotājus.

Otrdien AFP korespondents Hillā, uz dienvidiem no Bagdādes, novērojis lielā teritorijā izkaisītas atlūzas, kas acīmredzot radušās, sprāgstot ķekarbumbai. Slimnīcu amatpersonas un aculiecinieki sacīja, ka kopš pirmdienas ASV un britu spēku uzlidojumos šajā apvidū gājuši bojā 48 civiliedzīvotāji.

Cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" savā ziņojumā, kas publicēts dažas dienas pirms Irākas konflikta sākuma, norāda, ka no 1991. gada Persijas līča karā nomestajām ķekarbumbām vēl pēc konflikta beigām gājuši bojā vai tikuši ievainoti vairāk nekā 4000 civiliedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!