ASV federālais tiesnesis trešdien atcēla Kalifornijas pavalstī noteikto viendzimuma laulību aizliegumu, norādot, ka šāda norma pārkāpj Savienoto Valstu konstitūciju.

Savā rakstiskajā spriedumā tiesnesis Vons Volkers lēmis par labu homoseksuāļu tiesību aktīvistiem, kuri uzskatīja, ka 2008.gada novembra referenduma iznākums, kas aizliedz noslēgt viendzimuma laulības, ir diskriminējošs un tādējādi arī pretrunā ASV pamatlikumam.

Tā dēvētajam astotajam priekšlikumam - formulējumam, ka štatā legālas ir vienīgi sievietes un vīrieša starpā noslēgtās laulības - referendumā atbalstu pauda 52% Kalifornijas vēlētāju.

Aizlieguma atbalstītāji grasās pārsūdzēt šo atzinumu, tādējādi, visticamāk, lieta nonāks ASV Augstākajā tiesā.

Pašreiz viendzimuma laulības ir atļautas piecos ASV štatos un Vašingtonā, bet vairākās pavalstīs ir spēkā aizliegums.

Šis spriedums gan vēl nenozīmē, ka Kalifornijas homoseksuāļi varēs jau drīzumā salaulāties, jo Volkers sava lēmuma stāšanos spēkā ir aizkavējis, lai uzklausītu papildu argumentus.

Kalifornijas gubernators Arnolds Švarcenegers jau paudis atzinību par trešdien publiskoto spriedumu.

"Tiem simtiem tūkstošu Kalifornijas geju un lesbiešu pāru, kuri norūpējušies par savu ikdienu, šis spriedums apstiprina pilnu juridisko aizsardzību un garantijas, ko, manuprāt, ir pelnījis katrs," teikts amatpersonas izplatītajā paziņojumā. "Tajā pašā laikā tas sniedz mums iespēju pārvērtēt savu vēsturi, kas ved pretim nākotnei, un mūsu reputāciju - ar vienlīdz lielu cieņu un pietāti izturēties pret visiem cilvēkiem un viņu attiecībām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!