ASV Virdžīnijas štata tiesa otrdien piesprieda mūža ieslodzījumu Somālijas pirātu vadonim, kura grupējums februārī nolaupīja jahtu un nogalināja četrus amerikāņus, kas atradās uz tās borta, informē ārvalstu masu mediji.

Laulātie pāri Džīna un Skots Adami un Filisa Makeja un Bobs Rigls ar jahtu "S/V Quest" apceļoja pasauli. Pirāti viņus nolaupīja 18.februārī Indijas okeānā netālu no Somālijas piekrastes. Ķīlnieku atbrīvošanas sarunu laikā uz jahtas atskanēja šāvieni, un kad ASV jūras kājniekiem izdevās ieņemt kuģi, visi četri ASV pilsoņi bija nogalināti.

Mohamuds Salads Ali ir piektais no 11 lietā apsūdzētajiem, kas atzinis savu saistību ar pirātismu.

Šis ir jau otrais viņam piespriestais mūža ieslodzījums. Pirmo viņš saņēma par ķīlnieka nolaupīšanu, kā rezultātā gūsteknis gāja bojā. Par to viņam draudēja nāvessods, taču tiesa noteica mazāk smagu sodu, ņemot vērā apsūdzētā sadarbošanos ar izmeklēšanu un to, ka viņš atzina savu vainu.

Somālija cīnās ar pirātiem kopš vienotas valsts sabrukuma 1991.gadā. Nemieri un karadarbība Somālijā ilgst kopš diktatora Mohameda Siada Barē krišanas 1990.gadā. Starptautiskā sabiedrība par likumīgo varu atzīst Somālijs Federālo valdību, taču tā kontrolē tikai nelielu daļu galvaspilsētas Mogadišo un tās tuvāko apkārtni.

Kopš 2008.gada ar pirātiem Somālijas piekrastē cīnās Eiropas jūras militārā misija "Atalanta", bet kopš 2009.gada – arī NATO misija "Ocean Shield".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!