Foto: AFP/Scanpix
ASV un Eiropas Savienības (ES) samita noslēgumā pirmdienas vakarā tika pieņemts paziņojums, kurā Baltkrievija aicināta atbrīvot politieslodzītos, bet Ukraina - atļaut ekspremjerei Jūlijai Timošenko balotēties vēlēšanās.

Samita noslēguma paziņojumā teikts, ka ASV un ES apņemas sadarboties demokrātijas atbalstīšanā, senu konfliktu noregulēšanā un modernizācijas veicināšanā Austrumeiropas valstīs, tostarp Baltkrievijā un Ukrainā.

Šajā dokumentā pausta prasība Baltkrievijas valdībai nekavējoties atbrīvot un reabilitēt politieslodzītos un ievērot demokrātijas principus, cilvēktiesības un likuma varu.

ASV un ES arī aicināja Ukrainu ievērot tās saistības pret demokrātiskām vērtībām un likuma varu, kā arī ievērot taisnīgumu, atklātību un objektivitāti tiesas procesos pret bijušajiem valdības locekļiem, tostarp ekspremjeri Jūliju Timošenko.

Paziņojumā uzsvērts, ka nevajadzētu ierobežot šajos procesos apsūdzēto tiesības izvirzīt savas kandidatūras vēlēšanām, tostarp nākamgad paredzētajām Ukrainas parlamenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!