ASV un Francija otrdien parakstījušas "atvērto debesu" līgumu, kas liberalizē gaisa pārvadājumu pakalpojumu sniegšanu starp abām valstīm, un tas ļauj aviokompānijām "Delta Air Lines" un "Air France" paplašināt to transatlantisko sadarbību.
ASV transporta ministra Normena Minetas un viņa Francijas kolēģa Žana Kloda Geso parakstītais "atvērto debesu" līgums aptver pasažieru un kravas pārvadājumus, kā arī čārtera operācijas.

"Šis vēsturiskais līgums ceļotājiem un kravu pārvadātājiem abās valstīs sniedz lielāku brīvību un izvēli, likvidē ierobežojumus aviokompāniju reisu skaitam, to izmantotajām lidmašīnām un cenām," līguma parakstīšanas ceremonijā sacīja Mineta.

Līdz ar to ASV ir parakstījušas "atvērto debesu" līgumus ar 56 valstīm, no kurām 21 ir Eiropas valsts.

Līgums ļauj aviokompānijām "Delta Air Lines" un "Air France" paplašināt "SkyTeam" aliansi ar "Alitalia" un "ČSA Czech Airlines". Ar Čehiju un Itāliju ASV "atvērto debesu" līgumu jau ir parakstījušas agrāk. ASV Transporta ministrija 18.janvārī deva galīgo piekrišanu "Delta Air Lines" un "Air France" iesniegumam piešķirt imunitāti pret ASV monopoldarbību ierobežojošo institūciju iespējamām sankcijām un tās attiecīgi varēs ciešāk koordinēt cenas, grafikus un ienākumus.

Transporta ministrija izskata līdzīgu "American Airlines" un "British Airways" iesniegumu un lēmums lielā mērā būs atkarīgs no veiksmīga ASV un Lielbritānijas sarunu par "atvērtu debesu" līgumu iznākuma.

Sarunas starp ASV un Lielbritānijas amatpersonām ir plānots pabeigt nākamajā nedēļā Vašingtonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!