Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV un Indija veic pasākumus, lai nostiprinātu aizsardzības partnerību, kas ir jaunākā sadarbība starp abām valstīm, kas saistāma ar pieaugošajiem Ķīnas draudiem, ziņo medijs CNN.

Plāni parādījās pēc divu dienu ilgušām sarunām Vašingtonā. To laikā tikās valstu amatpersonas un biznesu pārstāvji, lai apspriestu sadarbību ar militāro jomu saistītās industrijās. Sarunas izvērsās arī par lēmumu koordinēšanu Indijas – Klusā okeāna reģionos.

Baltā nama dokumentos rakstīts, ka galvenie atslēgas punkti ir sadarbība reaktīvo dzinēju izstrādē un munīcijas tehnoloģijās. ASV valdība apsvērs paātrinātu uzņēmuma "General Electric" pieteikuma izskatīšanu. Uzņēmums vēlas Indijā ražot dzinējus valsts iekšzemes reaktīvajām lidmašīnām.

ASV un Indijas militārpersonu mērķi būtu nostiprināt jūras spēku drošību, arī novērošanas un izlūkošanas spējas.

"Pentagonam sadarbība ir galvenā prioritāte," sarunā ar Indijas Nacionālās drošības padomnieku Ajitu Dovalu apgalvoja ASV aizsardzības sekretāra vietniece Ketlīna Hiksa.

Sadarbību veidošana bija liels fokuss 2022. gada ASV Nacionālajai Aizsardzības stratēģijai. Tā Ķīnu redz kā augošu, daudzpusīgu draudu.

ASV novērojuši, ka Ķīna palielina savus militāro klātbūtni netālu no Taivānas un ASV sabiedrotās Japānas. Indijas spēki ir krustojušies ar Ķīnu pie abu valstu robežas augstu Himalajos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!