Neskatoties uz kreisi orientēto Latīņamerikas valdību iebildumiem, Bogota un Vašingtona piektdien parakstīja līgumu, kas ļaus ASV plašāk izmantot Kolumbijas militārās bāzes.

Vienošanās, kas ļauj ASV armijai izmantot septiņas Kolumbijas bāzes, veicot narkotiku kontrabandas un terorisma apkarošanas operācijas, izsaukusi kaimiņvalstu, īpaši kresi populistiskā Venecuēlas līdera Ugo Čavesa, sašutumu.

Čavess apgalvo, ka līgums destabilizē situāciju reģionā un sagatavo placdarmu ASV invāzijai Venecuēlā. Vašingtona un Bogota šos apgalvojumus kategoriski noraida.

"Pakts balstīts suverēnas līdztiesības, teritoriālās integritātes un valstu iekšējo lietu neaizskaramības pilnīgā atzīšanā," teikts paziņojumā, kuru izplatījusi Kolumbijas Ārlietu ministrija.

Vašingtonas un Bogotas amatpersonas norāda, ka ASV militārā klātbūtne Kolumbijā nepārsniegs jau iepriekš noteiktos griestus - 800 militārpersonas un 600 brīva līguma darbiniekus.

Vietējās televīzijas pārraidītajā ierakstā bija iespējams vērot, kā līgumu paraksta ASV vēstnieks Viljams Braunfīlds un Kolumbijas ārlietu ministrs Haime Bermudess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!