ASV un Lielbritānija vienojušās finansēt īpašo pretterorisma vienību Jemenā, lai apkarotu starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" atzaru, kuru ASV prezidents Baraks Obama sestdien pirmo reizi apsūdzēja ASV pasažieru lidmašīnas uzbrucēja apbruņošanā un apmācīšanā.

Tāpat Obama un Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns vēlas pastiprināt miera uzturēšanas spēkus Somālijā, lai mazinātu vardarbību reģionā.

"Pēc neveiksmīgā teroristu plāna Detroitas [reisā] Dauningstrīta un Baltais nams vienojušies pastiprināt ASV un Lielbritānijas sadarbību, lai apkarotu pieaugošo terorisma draudu gan Jemenā, gan Somālijā," sacīts Lielbritānijas izplatītajā paziņojumā.

"Premjerministrs [Gordons Brauns] ar prezidentu [Baraku] Obamu vienojušies arī piešķirt finansējumu īpašajai pretterorisma policijas vienībai Jemenā," informēja Dauningstrīta.

Savukārt attiecībā uz Somāliju abas amatpersonas uzskata par nepieciešamu "palielināt miera uzturēšanas spēkus," un šāds lēmums tiks atbalstīts ANO Drošības padomē.

Kā jau ziņots, Obama sestdien pirmo reizi apsūdzēja "Al Qaeda" Jemenas atzaru par Nigērijas pilsoņa Umara Faruka Abdulmutallaba apbruņošanu un apmācīšanu, kurš neveiksmīgi mēģināja uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu.

Obama iknedēļas radio un video uzrunā apsolīja likt "Al Qaeda" atbildēt par uzbrukumu, paziņojot, ka ASV atrodas karastāvoklī ar "plaši izplatīto vardarbības un naida tīklu".

"Mēs zinām, ka viņš devās uz Jemenu, valsti, kas cīnās ar satriecošu nabadzību un postošām nekārtībām," sacīja Obama. "Viņš pievienojās "Al Qaeda" atzaram un šis grupējums "Al Qaeda" Arābijas pussalā" apmācīja viņu, ekipēja viņu ar šīm sprāgstvielām un nosūtīja uzbrukt lidmašīnai, kas bija ceļā uz Ameriku."

Jau ziņots, ka Abdulmutallabs 25.decembrī mēģināja uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu, kas tuvojās Detroitai, tomēr citiem pasažieriem un lidmašīnas apkalpei izdevās teroristu pieveikt un izjaukt viņa plānus.

Lidsabiedrības "Northwest Airlines" reisa Amsterdama-Detroita lidmašīnā cenšoties aktivizēt spridzekli, pats uzbrucējs guva nopietnus apdegumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!