Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens un Japānas un Dienvidkorejas līderi svētdien solīja vienotu, koordinētu atbildi uz draudiem, ko rada Ziemeļkorejas kodolprogramma un ballistisko raķešu programma, raksta "Associated Press" (AP).

Baidens izteicās, ka šo trīs valstu sadarbība, Ziemeļkorejai pastiprinot provokācijas, ir "vēl svarīgāka nekā jebkad agrāk".

ASV prezidents atsevišķi tikās ar Japānas premjerministru Fumio Kišidu un Dienvidkorejas prezidentu Junu Sukjolu, bet vēlāk valstu vadītāji aizvadīja kopīgu sanāksmi.

"Mēs saskaramies ar reāliem izaicinājumiem, taču mūsu valstis ir vairāk saskaņotas nekā jebkad agrāk un ir vairāk gatavas pieņemt šos izaicinājumus nekā jebkad agrāk," sacīja Baidens. "Tāpēc es ceru padziļināt sadarbības saites starp mūsu trim valstīm."

Gan Juns, gan Kišida apsprieda Ziemeļkorejas agresiju. Pēdējo nedēļu laikā Ziemeļkoreja ir izšāvusi desmitiem raķešu. Phenjanas starpkontinentālā ballistiskā raķete pirms 10 dienām izraisīja evakuācijas brīdinājumus Japānas ziemeļos. Izskanējušas prognozes, ka Ziemeļkoreja tuvākajā laikā varētu veikt arī savu septīto kodolizmēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!