ASV Masačūsetsas universitātes laboratorijā sākusies ekspertīze, kurā zinātnieki noskaidro, vai pētāmās ir pēdējā Krievijas cara Nikolaja II bērnu mirstīgās atliekas, raksta ITAR-TASS.
"Sākotnēji pētījumus ASV bija plānots uzsākt tikai pēc ekspertīžu beigšanas Krievijas laboratorijās, tomēr līdz mums vēl nav nonākuši daži pētījumam nepieciešamie reaģenti. Lai nezaudētu laiku, kaulu atlieku sīkos fragmentus tika nolemts nogādāt Masčūsetsas universitātē," paziņojis Sverdlovskas apgabala tiesu medicīnas ekspertīžu biroja priekšnieks Nikolajs Ņevoļins. Tomēr saskaņā ar viņa teikto "visi rezultāti tiks publiskoti tikai tad, kad ekspertīzes būs pabeigtas gan Krievijā, gan ASV".

Zinātnieki līdz aprīļa beigām mēģina identificēt DNS, jo tiek uzskatīts, ka tās ir cara dēla Alekseja un kņazienes Marijas mirstīgās atliekas.

Romanovu dinastijas pēdējās ģimenes mirstīgās atliekas tika atrastas 1979. gadā, tomēr toreiz pēc valdības pavēles tās vēlreiz tika apglabātas. 1991. gadā izrakumi tika atjaunoti, un daudzi eksperti ar lielu varbūtību identificēja, ka tās ir cara ģimenes atliekas. Tiesa, apbedījuma vietā netika atrasti careviča Alekseja un kņazienes Marijas līķi.

2007. gada 24. augustā Krievijas Ģenerālprokuratūra atsāka krimināllietu sakarā ar cara ģimenes nošaušanu un mirstīgo atlieku atrašanu netālu no Jekaterinburgas. Tieši tās arī tiek uzskatītas par divu neatrasto cara ģimenes locekļu Alekseja un Marijas mirstīgās atliekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!