ASV vēstniecībā Vīnē diplomātiskā pasta maisā ir konstatētas Sibīrijas mēra baktērijas, ceturtdien paziņoja Austrijas valdības preses sekretārs un apstiprināja ASV Valsts departaments.
"Mēs esam atraduši pierādījumus par Sibīrijas mēra baktērijām vienā diplomātiskā pasta maisā Vīnē," sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Ričards Baučers.

Baktērijas tika konstatētas vienā no diplomātiskā pasta maisiem, kuri oktobra beigās bija pakļauti karantīnai pēc Sibīrijas mēra baktēriju atrašanas Valsts departamenta pasta telpās un Valsts departamenta pasta pakalpojumu īslaicīgas pārtraukšanas bioloģiskā terorisma draudu dēļ.

Diplomātiskā pasta maisiem visās ASV diplomātiskajās misijās pasaulē 20.novembrī tika izdarītas Sibīrijas mēra analīzes un Valsts departaments atjaunoja savus pasta pakalpojumus.

"Maisi tika nosūtīti Austrijas armijai un tā šodien [ceturtdien] informēja vēstniecību, ka vienam no tiem Sibīrijas mēra analīzes bijušas pozitīvas," sacīja Baučers.

Austrijas valdības drošības aparāta preses sekretārs Rūdolfs Gollija paziņoja, ka ASV vēstniecībā noteikts trauksmes stāvoklis, bet Austrijas tauta nav apdraudēta.

Sibīrijas mēra sporas oktobrī tika atklātas Valsts departamenta pasta kantorī Virdžīnijas štata Sterlingas pilsētā pēc tam, kad viens šī kantora darbinieks saslima ar Sibīrijas mēra plaušu formu. Šis darbinieks tagad ir atveseļojies, bet viņa saslimšana pamudināja Valsts departamentu 24.oktobrī pārtraukt diplomātiskā pasta pakalpojumus un veikt Sibīrijas mēra analīzes savās pasta telpās.

Izdarot šīs analīzes, nelielus daudzumus Sibīrijas mēra baktēriju konstatēja dažās Valsts departamenta pasta telpās un diplomātiskajā pastā, kas bija nosūtīts ASV vēstniecībām Lietuvā un Peru.

Amatpersonas uzskata, ka Sibīrijas mēra baktērijas nokļuvušas Valsts departamenta pasta sistēmā pēc tam, kad ar tām inficēta vēstule, kas bija adresēta senatoram Patrikam Līhijam, kļūdas dēļ tika sūtīta caur Sterlingas pasta kantori. Līdzīga inficēta vēstule bija nosūtīta Senāta vairākuma līderim Tomam Dešlam.

Kopš oktobra sākuma ASV no Sibīrijas mēra ir miruši pieci cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!