Foto: Vida Press

ASV Senāts Vides aizsardzības aģentūras (VAA) vadītāja vietnieka amatam apstiprinājis vienu no valsts pazīstamākajiem ogļu industrijas lobētājiem Endrjū Vīleru. Turklāt, ņemot vērā VAA esošā vadītāja Skota Pruita vārda parādīšanos dažādos skandālos, Vīleram ir lielas iespējas jau drīz kļūt par aģentūras vadītāju.

Viņš vairāk nekā desmit gadus Vašingtonā pārstāvējis lielākās ogļu ieguves kompānijas "Murray Energy" intereses, turklāt iepriekš apšaubījis šīs industrijas un cilvēces ietekmi uz klimata pārmaiņām, norāda "Vice". "Ticu, ka cilvēkam uz klimatu ir ietekme, bet nav pilnībā skaidrs, kāda tieši šī ietekme ir," viņš paziņoja novembrī.

Pruits savukārt patlaban tiek apsūdzēts savu padoto algu pacelšanā, izmantojot "caurumu" likumdošanā, lidošanā pirmajā klasē un privātās lidmašīnās par nodokļu maksātāju naudu, lobētāju dzīvokļu īrē Vašingtonā par nesamērīgu zemu cenu, kā arī virknē apsūdzību, kas nav tik plaši izskanējušas. Viņa tuvākie padomnieki un palīgi patlaban cits pēc cita atstāj amatus, un arī paša VAA vadītāja vieta vairs netiek vērtēta kā stabila.

Medijs norāda, ka gan šie skandāli, gan prezidenta Donalda Trampa līdzšinējā prakse viegli atbrīvoties no dažādu iestāžu vadītājiem ar sliktu reputāciju varētu drīz vien atbrīvot VAA vadītāja krēslu Vīleram. Līdz šim gan Tramps atbalstījis Pruitu.

Vīlers esot vērtējams tipisks republikāņu kandidāts, kura skatījums atbilst partijas vairākumam, taču negūst atbalstu demokrātu vidū. Tikmēr tie nav arī iestājušies pret viņa kandidatūru, atzīmē "Vice".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!