Ziemeļkoreja gatavojas slēgt savu galveno kodolreaktoru trīs nedēļu laikā, sestdien paziņoja ASV delegācijas vadītājs sarunās par Ziemeļkorejas kodolprogrammu Kristofers Hils, kurš atgriezās Tokijā pēc sarunām Phenjanā.
Hils pēc sarunām ar Ziemeļkorejas pārstāvjiem pavēstīja, ka Phenjana piekritusi apturēt Jonbjonas reaktora darbību un sniegt informāciju par visām tās kodolprogrammām.

Phenjanā Hils tikās ar Phenjanas augstāko pārstāvi sešpusējās sarunās par Ziemeļkorejas kodolprogrammas likvidēšanu Kimu Kjegvanu un ārlietu ministru Paku Uičunu. Hila divu dienu vizīte Phenjanā bija piecu gadu laikā pirmā augsta ranga ASV amatpersonas vizīte Ziemeļkorejā.

Kā ziņots, Ziemeļkoreja pagājušo sestdien pavēstīja, ka domstarpības par tās līdzekļu iesaldēšanu ir atrisinātas, un uzaicinājusi Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) inspektorus, lai pārrunātu sava atomreaktora slēgšanu.

IAEA ģenerāldirektors saņēmis vēstuli, kas attiecas uz reaktora slēgšanas procedūru.

Vēstulē norādīts, ka Phenjana ir gatava uzņemt IAEA "darba līmeņa" delegāciju, pēc tam, kad atbrīvoti Makao bankā "Banco Delta Asia" (BDA) iesaldētie Ziemeļkorejas līdzekļi.

Phenjana bija atteikusies spert turpmākus soļus kodolprogrammas izbeigšanai līdz brīdim, kad tā atgūs 2005.gada beigās BDA iesaldētos 25 miljonus ASV dolāru.

Saskaņā ar 13.februārī sešu valstu parakstīto vienošanos Ziemeļkoreja piekrita līdz aprīļa vidum slēgt savu galveno kodolreaktoru Jonbjonā un atļaut ANO inspektoriem atgriezties valstī. Par to Ziemeļkoreja saņemtu 50 000 tonnu mazuta izmantošanai enerģētikā.

Savukārt ASV apņēmās atsaldēt 25 miljonus dolāru, ko tā iepriekš arestēja, vainojot Ziemeļkoreju naudas atmazgāšanā un viltošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!