ASV par provokatīvu nosaukusi Ziemeļkorejas veikto Jongbjonas kodolreaktora iedarbināšanu. ASV Valsts departaments paziņoja, ka, ja ziņas par reaktora iedarbināšanu ir patiesas, tas būs "vēl viens solis Ziemeļkorejas provokatīvo darbību sērijā, lai izaicinātu starptautisko sabiedrību".
Ziemeļkoreja "atkārtoti paziņojusi, ka tā no jauna aktivēs savas kodoliekārtas un mums nav iemesla tam neticēt," sacīja Valsts departamenta pārstāvis Lū Fintors.

Jongbjonas reaktors ir mazs un paredzēts pētījumiem kodolenerģijas iegūšanai. Ziemeļkoreja apgalvo, ka reaktors paredzēts tikai elektroenerģijas iegūšanai, taču eksperti uzskata, ka tajā var ražot ieročiem paredzēto plutoniju.

Analītiķi Seulā uzskata, ka Ziemeļkoreja veikusi vēl vienu mēģinājumu pārbaudīt jauno Dienvidkorejas prezidentu Ļo Muhjunu, kura viedoklis krīzes risināšanā nesakrīt ar ASV stingro nostāju. Ziemeļkoreja "atzīmēja" Ļo inaugurāciju ar raķetes izšaušanu Japāņu jūrā.

Attiecībā uz kodolreaktoru, Dienvidkorejas un Japānas reakcija bija piesardzīga, norādot, ka tām nav nekāda apstiprinājuma par ASV ziņoto.

Kāda ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, iepriekš sacīja, ka Vašingtona informāciju par reaktoru ieguvusi no satelītattēliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!