Foto: AP/Scanpix
Grieķijas galvaspilsētā Atēnās ceturtdien demonstrācijā pulcējušies aptuveni trīs tūkstoši pašvaldību darbinieku, lai protestētu pret valdības plāniem īstenot vērienīgas atlaišanas valsts sektorā, vēsta plašsaziņas līdzekļi.

Akcijas dalībnieki tur melnus balonus un nes zārku ar vainagiem, kas ir simbolisks protests pret atlaišanām, kuru dēļ, pēc viņu paustā, Grieķijā "tiek nogalināts valsts sektors". "Viņu [valdības] pasākumi – mūsu bēres!" skandē protestētāji.


Vienlaikus daudzās pašvaldību ēkās jau piekto dienu notiek sēdstreiki, kuru dēļ netiek sniegti daudzi sabiedriskie pakalpojumi un vairākos Atēnu rajonos izveidojušās milzīgas neizvestu atkritumu ķīpas.

Sēdstreiki notiek kopumā vairāk nekā divās trešdaļās no 330 Grieķijas pašvaldību un vairākās ministrijās, ziņo aģentūra "Reuters".

Grieķijas valdība ir apsolījusi starptautiskajiem aizdevējiem Eiropas Savienībai un Starptautiskajam Valūtas fondam tēriņu samazināšanas nolūkā atlaist kopumā 27 tūkstošus no vairāk nekā 40 tūkstošiem pašvaldībās nodarbināto.

Pēdējās nedēļās Grieķijā protesti pret taupības pasākumiem pieņemas spēkā, jo vairākkārtējo tēriņu cirpšanas posmu dēļ cilvēku dzīves līmenis arvien pasliktinās.

Ceturtdien publiskoti statistikas dati rāda, ka šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada aprīli–jūniju mājsaimniecību ienākumi samazinājušies, jo algas ir kritušās par 15%, bet nodokļu slogs palielinājies par 37%.

Eiropas Savienības ekonomikas komisārs Olli Rēns ceturtdien paziņoja, ka Grieķija ir īstenojusi visus pasākumus, kas nepieciešami starptautiskā aizdevuma kārtējā maksājuma saņemšanai, un nākampirmdien eiro zonas finanšu ministri vienosies par šīs naudas piešķiršanu Atēnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!