Gruzijā, kur jau iestājusies īsti karsta vasara, temperatūrai reizumis uzkāpjot pat virs trīsdesmit grādiem, par vēl lielāku siltumu valsts politiskajā dzīvē nolēmusi parūpēties opozīcija.

imageFoto galerija

Janvārī uz otro termiņu ievēlētā, tikai četrdesmit gadus vecā prezidenta Mihaila Saakašvili pretinieki, tāpat kā gada sākumā, arī tagad neatzīst 21.maijā aizvadīto Gruzijas parlamenta vēlēšanu rezultātus.

Opozīcija paziņojusi, ka boikotēšot parlamenta darbu un tajā nepiedalīsies tie deputāti, kas tomēr iekļuvuši šajā likumdošanas iestādē. Viņu neapmierinātību,  no vienas puses, var arī saprast - M.Saakašvili vadītā partija - Vienotā nacionālā kustība (VNK) ieguvusi 120 no 150 deputātu mandātiem un opozīcijai atliek tikai noskatīties varas partijas darbā faktiski nekādi nespējot ietekmēt VNK vienpersonisko valdīšanu parlamentā. No otras puses, kopš saviem ziedu laikiem pērnā gada rudenī Gruzijas apvienotā opozīcija (GAO) tomēr ir zaudējusi prāvas vēlētāju daļas uzticību. Daudziem gruzīniem, kurus varētu nosaukt par ierindas vēlētājiem, likusi vilties opozīcijas dažādo partiju savstarpējā ķildošanās un nespēja vienoties par kopīgu cīņu vēlēšanās.
Savukārt vairāki manis aptaujātie vietējie žurnālisti un politologi skeptiski novērtējuši opozīcijas priekšvēlēšanu kampaņu. Tā neesot pārliecinājusi par to, ka opozīcija būtu sagatavojusies nopietnam darbam valsts pārvaldīšanā. Tagad 26.maijā - Gruzijas neatkarības dienā - opozīcija gatavojas rīkot jaunu protesta gājienu, kurā aicināti piedalīties visi, kas uzskata aizvadīto parlamenta vēlēšanu rezultātus par falsificētiem. Šīs akcijas dalībnieki tikšot virzīti savā gājienā uz pilsētas centru, kur neatkarības dienai par godu paredzēta armijas parāde.

Ne uz parādi, ne mītiņu

,,Neatkarības diena un opozīcijas mītiņš nav pretnostatījami lielumi. Ko lai dara, ja tas ir vienā dienā. Grasos iet uz opozīcijas mītiņu, jo domāju, ka vēlēšanas nebija godīgas,,, stāstīja ārsts Vladimirs Metreveli. Pēc šī cilvēka domām, godīgā ceļā prezidenta partija nevarētu iegūt konstitucionālajam vairākumam nepieciešamo balsu skaitu - tam nepieciešamas divas trešadaļas balsu - tātad 100 mandātu. Kāda garāmgājēja uz manu jautājumu par 26.maiju atbildēja, ka tā tomēr esot svētku dienu, kad nebūtu jārīko protesta akcijas. Savukārt jurists Georgijs Huciašvili labprāt izteica savu viedokli daudz plašāk: ,,Uz parādēm jau esam noskatījušies, uz mītiņiem arī, laikam būtu labāk kaut ko izdarīt.,,

Arī pēc šī cilvēka domām, valsts vara esot pārcentusies. Iegūtais balsu skaits esot neticami liels. Daudzi iepriekš esot cerējuši, ka parlamentā vairākums būs opozīcijai un tā varēs pretdarboties valsts prezidentam - līdzsvarot valsts galveno institūciju ietekmi. ,,Šajā reģionā pārlieku liela prezidenta vara ir bīstami un tā tas šobrīd ir ar Saakašvili,,, teica jurists. Savukārt viņa draugs, nelielas pārtijas tirgotavas īpašnieks Laša Kakuava stāstīja, ka pērn bijis iesaukts armijas rezervistos uz 18 dienām. Tas bijis tieši neatkarības svinību laikā. Gada nogalē piedalījies arī opozīcijas organizētajā mītiņā. Tagad gan vairs neiešot uz mītiņu. ,,Cilvēki ir vīlušies opozīcijā. Viņus nepārliecina opozīcijas darbošanās un daudzi vairs netic, ka Saakašvili pretnieki varētu kaut ko izdarīt labāk,,, teica G.Huciašvili. Savukārt viņa draugam, visticamāk, nebūs laika nedz mītiņam, nedz parādes vērošanai, jo daudz jāstrādā mazajā pagrabstāva veikaliņā. Esot saņemts bankas kredīts tirgotavas paplašināšanai.

Provincē rosīga dzīve

Rietumu tūristu autobusi, sievietes ceļu malās ar pašu adītām krāsainām zeķēm un kuplām aitas spalvu cepurēm. Ceļu policija, kas nevienu autobraucēju neaptur, ja vien viņš nav pārkāpis noteikumus. Krodziņi, kuros ceļotājus sagaida gardas maltītes - tādi šodien ir Gruzijas lielceļi, bet tā nemaz nav bijis visu laiku. Vēl deviņdesmito gadu vidū tur valdīja dažādi bruņoti grupējumi, bet policisti bija tādi paši laupītāji. Pat nedaudz neticami, bet no tā vairs pāri palicis nav nekas. Progress ir milzīgs.

Esam pārbraukuši kalnu pārejai aiz kalnu slēpošanas kūrorta Gudauri. Te redzamas daudzas būves - top jaunas viesnīcas slēpotājiem.  Kad satiekam vairākus vietējos kalniešus - mahēvus - Kazbegi rajonā dzīvojošos gruzīnus - viņi pastāsta, ka viss šeit esot labi. Gaiss ir tīrs, ūdens brīnišķīgs, galvenais, lai būtu nedaudz vairāk darba. Par perspektīvāko nozari šeit uzskatāms tūrisms un tam ir pamats - klintis, sniegotas virsotnes un mežaini kalnu pauguri redzami visapkārt.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!