Foto: AFP/Scanpix
Tokijas energokompānijas speciālistiem svētdien izdevies atjaunot energoapgādi zemestrīcē un cunami cietušās "Fukušimas 1" atomelektrostacijas otrajam energoblokam, informē ārvalstu masu mediji.

Pēc energokompānijas pārstāvja teiktā, operācija noslēgusies plkst.15:46 pēc vietējā laika. Tagad inženieri velk uz energobloku papildus elektrokabeli, lai varētu sākt izmantot otrā un pirmā reaktora galvenās vadības centrāles kontroles sistēmas, kā arī ieslēgtu apgaismojumu energoblokos.

Japānas speciālisti jau trešo diennakti mēģina atjaunot elektropadevi avarējušajā AES, taču glābšanas darbus apgrūtina paaugstinātais radiācijas līmenis. Operācijā iesaistīti aptuveni 300 elektriķi, kas bīstamajā zonā strādā uz maiņām.

Turpinās arī darbs, lai atjaunotu elektrību trešajam un ceturtajam energoblokam.

Jau vēstīts, ka vienā no Japānas zemestrīces bojātās Fukušimas 1.atomelektrostacijas reaktoriem svētdien bīstami pieauga spiediens, un, lai novērstu eksploziju 3.reaktorā, speciālisti plānoja atmosfērā kontrolēti izlaist radioaktīvo gāzi.

Tomēr vēlāk speciālisti atteicās no ieceres izlaist atmosfērā gāzi, jo spiediens reaktorā stabilizējās. Ja gāze tiktu izlaista atmosfērā, AES apkārtnē atkal pieaugtu radiācijas līmenis. Tas varētu kavēt darbus pie AES dzesēšanas sistēmu darbības atjaunošanas.

Inženieri svētdien arī sāka sūknēt ūdeni AES ceturtajā energoblokā. Japānas valdības ģenerālsekretārs Jukijo Edano paziņoja, ka blokā jau ir "zināms ūdens daudzums", kas jau nodorošina "stabilu dzesēšanas efektu".

11.martā notikušajā 9,0 balles pēc Rihteras skalas stiprajā zemestrīcē nopietni tika bojāta Fukusimas 1.AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!