Dienvidkoreja un Japāna vienojušās uz otru gadu apturēt darbu pie kodolreaktoru celtniecības Ziemeļkorejā, tomēr vēl nav izlēmušas pavisam atteikties no projekta, pirmdien vēsta Japānas laikraksts "Yomiuri Shimbun".
Lēmums, kurš, visticamāk, oficiāli tiks noformēts Korejas pussalas enerģētikas attīstības organizācijas (KEDO) sanāksmē 13.oktobrī Ņujorkā, pieņemts laikā, kad Vašingtona un tās sabiedrotie cenšas piespiest Phenjanu šomēnes sarīkot vēl vienu sešpusēju sarunu kārtu par tās kodolieroču programmām.

Šīs trīs valstis kopā ar Eiropas Savienību KEDO izveidoja 1994.gadā pēc Ziemeļkorejas solījuma iesaldēt kodolieroču izstrādes programmu apmaiņā pret valstij ļoti nepieciešamo palīdzību enerģijas jomā.

Atsaucoties uz neidentificētiem avotiem Japānas valdībā, "Yomiuri Shimbun" raksta, ka Vašingtona vēlas projektu pārtraukt pilnībā, taču padevās Dienvidkorejas un Japānas pierunāšanai atstāt iespējas atjaunot reaktoru celtniecību.

Līdz šim Dienvidkoreja un Japāna ir segušas 90 procentu no 1,5 miljardus dolāru lielajām celtniecības izmaksām.

Vairāk nekā 100 strādnieku atrodas divu daļēji uzcelto reaktoru celtniecības vietās.

KEDO pagājušajā decembrī sākotnēji uz vienu gadu apturēja reaktoru celtniecības darbus, kad ASV 2002.gada oktobrī paziņoja, ka Ziemeļkoreja atzinusies par darbu pie slepena urāna bagātināšanas projekta.

Ziemeļkorejas mēģinājums panākt darbu atsākšanu pie projekta tika noraidīts KEDO padomē maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!