Kirgizstānas valdība trešdien pilnā sastāvā demisionējusi, paziņoja Kirzigzstānas Drošības padomes sekretārs Misirs Aširkulovs. Trešdien Biškekā notika Drošības padomes sēde, kuru vadīja Kirgizstānas prezidents Askars Akajevs.
Pēc Aširkulova teiktā, valdība demisionēja pēc tam, kad prezidents pieprasīja premjerministra Kurmanbeka Bakijeva atkāpšanos. Sasakaņā ar Kirgizstānas likumdošanu premjera demisija automātiski nozīmē arī visas valdības atkāpšanos.

No amata atkāpies arī prezidenta administrācijas vadītājs Amanbeks Karipkulovs.

Par Kirgizstānas premjerministra pienākumu izpildītāju iecelts līdzšinējais pirmais vicepremjers Nikolajs Tanajevs.

Kirgizstānā aizvadītajā nedēļā notika plašas demonstrācijas, kad tūkstošiem cilvēku valsts dienvidos izgāja ielās, lai protestētu pret diskusijas izraisījušo robežlīgumu ar Ķīnu, ko parlaments apstiprināja pagājušajā nedēļā. Saskaņā ar līgumu Kirzgizstāna atdod Ķīnai aptuveni tūkstoš kvadrātkilometru lielu teritoriju.

Akajevs otrdien apsūdzēja protestētājus centienos destabilizēt valsti, nedomājot par savas rīcības sekām.

Kirgizstānas prezidentu kritizē arī opozīcija un cilvēktiesību aktīvisti, kas apstrīd ne tikai robežlīgumu ar Ķīnu, bet arī valdības nostāju cilvēktiesību jautājumos.

Demonstranti pieprasījuši izbeigt opozīcijas vajāšanu un veikt izmeklēšanu saistībā ar incidentiem valsts dienvidos martā, kad policija atklāja uguni uz protestētājiem, nogalinot piecus cilvēkus.

Akajevs savulaik tika uzskatīts par vienu no demokrātiskākajiem līderiem Vidusāzijā, bet viņa reputāciju sabojājušas ziņas par represijām pret opozīcijas politiķiem un medijiem, kā arī par negodīgām vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!