Jaunzēlandes policija sestdien paziņoja, ka atklājusi iespējamu sazvērestības plānu uzspridzināt kodolreaktoru septembrī gaidāmo olimpisko spēļu laikā Sidnejā.
Saūdarābu terorista Osama bin Ladena afgāņu piekritēji plānojuši uzspridzināt pirms 42 gadiem celto Lukasheitsas kodolreaktoru Sidnejas dienvidos 25 kilometru attālumā no galvenā olimpiskā stadiona, paziņoja izmeklētāji.

Tomēr Austrālijas un Jaunzēlandes amatpersonas paziņojušas, ka šie draudi nav bijuši nopietni. Pagaidām reaktoru "neviens nopietni neapdraud", uzskata amatpersonas.

Jaunzēlandes amatpersonas un policija uzsvēra, ka saistībā ar iespējamo sazvērestību neviens nav arestēts.

Jaunzēlandes policija paziņoja, ka pierādījumi par iespējamo uzbrukumu atrasti martā kratīšanas laikā vairākos afgāņu bēgļu dzīvokļos Oklendā. Kratīšana izdarīta, izmeklējot bēgļu nelegālu ievešanu valstī.

"Materiālu vidū bija Sidnejas karte, kurā bija izcelts kodolreaktors, kā arī tā pievades ceļi," radiostacijai "New Zealand Radio" sacīja policijas izmeklēšanas superintendants Bils Bišops.

Iedzīvotāji, kuru mājvietas atrodas netālu no Lukasheitsas zinātniskā reaktora, aicināja reaktoru nekavējoties slēgt, bet Austrālijas amatpersonas šo prasību noraidīja.

"Austrālijas atbildīgās amatpersonas ir izvērtējušas situāciju un secinājušas, ka risks ir zems," teikts Austrālijas zinātnes ministra Nika Minčina paziņojumā.

Sidnejā ir aptuveni 4,5 miljoni iedzīvotāju. Lēš, ka olimpisko spēļu laikā no 15.septembra līdz 1.oktobrim pilsētā ieradīsies vēl aptuveni miljons cilvēku.

Bažas par iespējamiem teroristu uzbrukumiem Sidnejas olimpisko spēļu laikā radās maijā, kad policija arestēja kādu vīrieti, kura mājā netālu no olimpiskā ciemata tika atrasts liels daudzums sprāgstvielu.

Olimpiskajām spēlēm Austrālija gatavojas īstenot līdz šim lielāko miera laiku drošības operāciju, lai novērstu jebkādus terorisma draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!