Kompānija "Minijos nafta" atklājusi jaunu naftas atradni Lietuvas rietumos, Šilutes rajonā, netālu no Švekšnas pilsētiņas.
Kā teikts kompānijas paziņojumā presei, Oksu atradne ir pirmā, kas Lietuvā atklāta un oficiāli apstiprināta pēdējo 12 gadu laikā.

Oksu atradne tika atklāta ar jaunu meklēšanas metodi - telpisko seismoizlūkošanu. Pēc provizoriskām aplēsēm, tajā varētu būt aptuveni 110 tūkstoši kubikmetru naftas.

Pērn Lietuvā kopumā tika iegūts gandrīz 470 tūkstoši kubikmetru naftas - par 12 procentiem mazāk nekā gadu pirms tam. Pašlaik valstī tiek ekspluatēti 36 urbumi aptuveni desmit atradnēs.

Ieguves apjomi sāka sarukt 2002.gadā - galvenokārt resursu izsīkšanas dēļ. Kā stāsta speciālisti, šobrīd no urbumiem tiek izsūknēts vairāk ūdens nekā naftas, un tas liek domāt, ka pašlaik ekspluatētajos urbumos nafta draud izsīkt, bet jauni urbumi līdz šim netika atrasti.

Saskaņā ar zinātnieku aplēsēm Lietuvas zemes dzīlēs varētu būt aptuveni 60 miljoni kubikmetru naftas, bet Lietuvai piederošajā jūras šelfā - vēl no 36 līdz 72 miljoniem kubikmetru naftas.

"Minijos nafta" ir lielākā naftas ieguves sabiedrība Lietuvā, un pērn tās īpatsvars jēlnaftas ieguves kopapjomā bija 56 procenti. Šā gada deviņos mēnešos kompānija ieguvusi 938 tūkstošus barelu naftas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!