Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna tante, kura pazuda 1998. gadā, ir aizbēgusi uz ASV, kur ieguvusi politisko patvērumu, atsaucoties uz Dienvidkorejas medijiem, vēsta laikraksts "South China Morning Post".

Kima Čenuna tante Ko Jogsuka aizbēgusi laikā, kad bija nosūtīta uz Šveici rūpēties par savu māsasdēlu, kurš no 1996. līdz 2001. gadam tur mācījās starptautiskā skolā, Dienvidkorejas laikrakstam "JoongAng Daily" pastāstīja kāda bijusī augsta ranga izlūkošanas amatpersona.

Ko Jogsuka ir 2004. gadā no krūts vēža mirušās Kima Čenuna mātes jaunākā māsa, kurai tagad būtu jābūt 56 gadiem. ASV sniedza aizsardzību viņai un viņas vīram. Abiem esot slēptas identitātes un ķirurģiski mainīta āriene.

Kima tante un viņas vīrs patvērumu lūguši ASV vēstniecībā Bernē. Sākumā augtā līmeņa patvēruma meklētāji nogādāti uz ASV militāro bāzi Frankfurtē, bet pēc tam uz pašu Ameriku.

Kima Čenuna, kurš par totalitārās valsts līderi kļuva pēc sava tēva Kima Čenira nāves 2011. gada beigās, oficiālā biogrāfija nav pieejama. Pat viņa dzimšanas gads nav precīzi zināms. Saskaņā ar Dienvidkorejas valdības ziņām viņš pasaulē nācis 1983. vai 1984. gadā. Deviņdesmitajos gados kādu brīdi viņš studējis starptautiskā skolā Šveicē, bet pēc tam militārajā akadēmija Phenjanā.

Kims jau lepojas ar maršala titulu un ir pasludināts par "ģēniju starp ģēnijiem" un kara mākslas stratēģi.

Kima Čenuna dzīvi kā "septiņu zvaigžņu ballīti" raksturoja bijušais NBA basketbola spēlētājs Deniss Rodmens, kurš ir viens no retajiem rietumniekiem, kas personīgi ticies ar Kimu.

Rodmens stāsta, ka septiņas dienas pavadījis privātā Kima salā, ballējoties, vizinoties ar ūdens motocikliem un dodoties izjādēs ar zirgiem. Salā viņš redzējis virkni lielu jahtu.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā, kura laiku pa laikam kareivīgā retorikā draud saviem kaimiņiem un ASV, notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, darbojas soda nometnes un daudzi iedzīvotāji cieš badu. Augustā pirmo reizi vēsturē izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem Korejas pussalas ziemeļu valstī sāka ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!