Ziemeļkorejas vadītājs Kims Čenuns un Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins piektdien tiekas ilgi gaidītajā samitā, lai apspriestu dažādas politiskas, militāras un sociālas aktualitātes. Sarunas notiek ēkā ar zīmīgu nosaukumu - Miera nams. Kas ir šī ēka un kāda ir tās loma Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas savstarpējās attiecībās?

Miera nams atrodas Phanmudžomas ciematā, tā sauktajā, demilitarizētajā zonā. Ciemats juridiski neatrodas nedz Dienvidkorejas, nedz Ziemeļkorejas pārraudzībā – to pārvalda Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) militārā struktūra (United Nations Command). Ēka ir paredzēta sarunu organizēšanai starp Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas pārstāvjiem, ziņo "The Straits Times".

1953. gadā Phanmudžomā tika parakstīts pamiers, kas apturēja Korejas karu, vienlaikus uzsākot 65 gadus garu periodu, kuru raksturoja spriedze, kara draudi un neuzticība. Ciemata Dienvidkorejas daļā atrodas divas ēkas – Miera nams un Brīvības nams. Savukārt Ziemeļkorejas teritorijā atrodas viena ēka, kuru mēdz dēvēt par “Apvienošanās paviljonu”. Šodien Kims Čenuns kļuva par pirmo Ziemeļkorejas līderi, kas fiziski ir pabijis Dienvidkorejas teritorijā.

Miera nams tika uzcelts 1989. gadā. Ēkai ir trīs stāvi. Pirmajā stāvā atrodas mediju telpa un neliela konferenču zāle. Otrajā stāvā atrodas galvenā konferenču zāle, kā arī divas uzgaidāmās telpas. Savukārt trešajā stāvā atrodas neliela sapulču zāle.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ēka ir aprīkota arī ar televīziju un mikrofoniem, lai sarunām tiešsaistē var sekot abu Koreju augstākās amatpersonas. Miera namā šī gada janvārī tikās Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas pārstāvji, lai apspriestu Ziemeļkorejas delegācijas piedalīšanos Ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Phanmudžonas ciematā ir piedzīvoti arī vairāki dramatiski notikumi, tostarp, Ziemeļkorejas pilsoņu centieni pārbēgt uz Dienvidkoreju. Pēdējo reizi tas notika pagājušā gada rudenī. 1976. gadā Ziemeļkorejas karavīri ar cirvi nogalināja divus ASV karavīrus. Kopš šī notikuma nedz vienas, nedz otras valsts un to sabiedroto bruņotie spēki nav uzdrīkstējušies pārkāpt savas valsts robežu.

Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas līderu samits ir notikums, kas radījis lielu ažiotāžu un cerības, ka Korejas pussalā beidzot valdīs miers, uzticība un labklājība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!