Foto: AFP/Scanpix
ASV kompānija "Odyssey Marine Exploration Inc.", kas nodarbojas ar nogrimušu kuģu un to kravu meklēšanu un izcelšanu, pirmdien paziņoja, ka ir atradusi Atlantijas okeānā nogremdētu Lielbritānijas kravas kuģi ar 200 tonnām sudraba, kas ir lielākā jebkad jūrā atrastā dārgmetāla krava.

Lielbritānijas kravas kuģi "Garsoppa" 1941.gada 17.februārī nogremdēja Vācijas zemūdenes raidīta torpēda. Uz kuģa bija 85 cilvēki, no kuriem trīs izdzīvoja un ar glābšanas laivu sasniedza Anglijas dienvidrietumu piekrasti. Divi no izdzīvojušajiem gāja bojā, mēģinot nokļūt krastā.

Kuģa vraks tika atrasts šovasar starptautiskos ūdeņos apmēram 480 kilometrus no Īrijas piekrastes aptuveni 4700 metru dziļumā, bet tikai pagājušajā nedēļā tika apstiprināts, ka tas ir "Garsoppa" vraks.

125 metrus garais kuģis veda sudraba kravu Lielbritānijas Kara transporta ministrijai un brauca no Indijas uz Lielbritāniju. Kad kuģim vētras laikā aptrūkās degviela, tas mēģināja doties uz Golvejas ostu Īrijā, bet Vācijas zemūdene to pamanīja un nogremdēja.

"Odyssey Marine Exploration Inc." 2010.gadā ieguva Lielbritānijas Transporta ministrijas piešķirtu kontraktu šī kuģa un tā kravas atrašanai un izcelšanai. Saskaņā ar to kompānija saņems 80% no izceltā sudraba vērtības.

Ir gaidāms, ka sudraba kravas izcelšanas operācija sāksies nākamā gada pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!