Foto: AFP/Scanpix
Palestīnas pašpārvaldes amatpersonas trešdien paziņoja, ka tiek atlikta Palestīnas Nacionālās padomes (PNP) pirmā kongresa gandrīz divdesmit gadu laikā rīkošana, kas bija paredzēta septembra vidū.

PNP ir Palestīnas Atbrīvošanas organizācijas (PAO) parlaments.

Kongresu nedrīkst atlikt ilgāk kā par trīs mēnešiem, reportieriem norādīja PNP vadītājs Salims al Zanūns.

PNP, kas pārstāv gan Palestīnas teritorijās dzīvojošos cilvēkus, gan diasporu ārvalstīs, kongress bija paredzēts 14.un 15.septembrī.

Ir parādījušās spekulācijas saistībā ar pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa, kurš nesen paziņoja, ka atkāpjas no PAO priekšsēdētāja amata, nodomiem.

Viņa un 18 citu izpildkomitejas locekļu atkāpšanās stātos spēkā līdz ar PNP kongresu, kurā ir paredzēts piedalīties 700 cilvēkiem.

Abass joprojām būs Palestīnas pašpārvaldes prezidents un partijas "Fatah" līderis. Abasa sabiedrotie norāda, ka viņa atkāpšanās no PAO priekšsēdētāja amata ir saistīta ar vēlmi iesaistīt šaja organizācijā jaunus cilvēkus.

Ir parādījušas ziņas, ka viņš apsver iespēju atcelt 1993.gadā Oslo parakstītos miera līgumus starp Izraēlu un palestīniešiem, jo tie nav noveduši pie Palestīnas valsts izveides.

Starp Gazas joslu pārvaldošo islāmistu kustību HAMAS un "Fatah" joprojām valdas lielas domstarpības.

HAMAS līderis Haleds Mešals šīs nedēļas sakumā aicināja atcelt kongresa rīkošanu līdz neizdosies panākt kompromisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!