Lietuvas tiesībsargājošās institūcijas, veicot kratīšanu prezidenta Rolanda Paksa priekšvēlēšanu kampaņas dāsnākā sponsora Jurija Borisova villā, atradušas Krievijas sabiedrisko attiecību speciālistu sagatavotu plānu, kura mērķis ir mīkstināt ar prezidenta kanceleju saistīto skandālu, ziņoja Lietuvas komerctelevīzija LNK, atsaucoties uz neoficiāliem datiem.
Trešdien vakarā Lietuvas Ģenerālprokuratūras pārstāvji veica kratīšanu Borisova villā un tur citu dokumentu vidū atrada plānu, kuru sagatavojuši Krievijas uzņēmuma "Almax" speciālisti, ziņoja telekanāls LNK. Šo uzņēmumu tur aizdomās par sakariem ar Krievijas specdienestiem.

Atrastajā plānā norādītas darbības, kas jāveic, lai neitralizētu skaļo skandālu, kurš saistīts ar iespējamiem prezidenta padomnieku sakariem ar noziedzību un ieroču tirgotājiem, kas pārdevuši ieročus valstīm, kuras uzskata par terorisma atbalstītājām.

Kratīšanas laikā Borisova villā atradušies "Almax" darbinieki - Lietuvas pilsoņi Anna Zatonska un Anatolijs Potņins, kuri Lietuvā ieradušies 22.novembrī. Viņi izsaukti uz Lietuvas Ģenerālprokuratūru, kur viņus nopratinās kā lieciniekus.

Nopratināšanu bija plānots veikt ceturtdien, bet prokurors, kurš izmeklē šo lietu, cieta ceļu satiksmes negadījumā, tādēļ tā ir pārcelta uz piektdienu.

Telekanāls ziņoja, ka Krievijas speciālisti devuši padomu Paksam nepiedalīties parlamenta komisijas, kura izmeklē skandālu, atklātajās sēdēs, intensīvi braukt uz dažādām vietām valstī un tikties ar iedzīvotājiem. Prezidents tieši tā arī pēdējā laikā bija rīkojies.

Amatpersonas konfiscējušas Zatonskas klēpjdatoru, kurā, pēc neapstiprinātiem datiem, bijuši dokumenti ar padomiem prezidentam, kā izkļūt no skandāla. Turpat atrasts arī publikācijas projekts Paksa atbalstam, kuru bija plānots publicēt miljonos eksemplāru, ziņoja LNK.

Noslēpumainais informācijas pārvaldes uzņēmums "Almax" jau minēts Valsts drošības departamenta materiālos par iespējamiem Paksa sakariem ar Krievijas organizācijām un cilvēkiem, kuriem ir šaubīga reputācija.

Pastāv pieņēmumi, ka "Almax" speciālisti piedalījušies Paksa priekšvēlēšanu kampaņas izstrādē, bet kampaņas organizatori to noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!