Foto: EPA/LETA
Starptautiskās Aviācijas komitejas (SAK) speciālisti pabeiguši divu avarējušās Polijas delegācijas lidmašīnas "Tu-154" "melno kastu" ierakstu atšifrēšanu, pirmdien vēsta aģentūra "Interfax".

Atšifrēti arī kontroles ierīču rādījumi uz zemes.

Krievijas ražojuma ierīce tika pētīta Krievijā, bet poļu "melnā kaste" nosūtīta uz Poliju, kur ar to strādāja vietējie SAK eksperti. Turklāt Maskavā ieradušies poļu speciālisti, kuri palīdzēs identificēt poļu pilotu sarunas. Pašlaik ieraksti tiek attīrīti no trokšņiem.

Neoficiālie paziņojumi par pirmās "melnās kastes" atšifrējumu izskanēja vēl pagājušās nedēļas beigās. Toreiz komisijai tuvu stāvošais avots žurnālistiem pavēstīja, ka, pēc sākotnējiem datiem, delegācijas locekļi nav izdarījuši spiedienu uz "Tu-154" ekipāžu. Šādi tika apgāzta masu medijos izskanējusī versija, ka steigas dēļ amatpersonu delegācija atteikusies doties uz rezerves lidostu.

Polijas televīzijas kanāls TVN24 vēsta, ka "melno kastu" dati tiks publiskoti ceturtdien speciāli šim nolūkam sasauktajā preses konferencē.

Polijas ģenerālprokurors Andžejs Seremeta telekanālam paziņojis, ka izmeklētāji atgriezīsies Polijā trešdien, ja to ļaus laika apstākļi.

Pagājušās nedēļas beigās Seremeta paziņojis, ka dažas sekundes pirms katastrofas "piloti zinājuši, ka lidmašīna avarēs".

Kā vēstīts, 10. aprīlī lidmašīnas avārijā pie Smoļenskas pilsētas Krievijas rietumos gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa dzīvesbiedre Marija, vairāki Polijas Seima un Senāta locekļi, garīdznieki un augstas militārpersonas.

No Varšavas uz Smoļensku lidojušajā lidmašīnā "Tu-154" atradās oficiālā delegācija, kas bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā pie Smoļenskas. Pavisam katastrofā gājuši bojā 96 cilvēki.

Veicot nolaišanos Smoļenskā, lidmašīna aizskārusi kokus, aizdegusies un ietriekusies zemē. Nolaišanās laikā, lidostas tuvumā esot bijusi bieza migla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!