ASV septembrī atslepenos 11 tūkstošus dokumentu par Čīles diktatora Augusto Pinočeta režīmu, tai skaitā vairākus dokumentus bijušā Čīles ārlietu ministra Orlando Leteljera slepkavības lietā, paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretārs.
Šis būs trešais ASV atslepenoto dokumentu kopums par Pinočeta režīmu, kurš valdīja Čīlē no 1973. līdz 1990.gadam. To bija paredzēts publiskot jau jūnijā, bet lielā informācijas apjoma dēļ notika aizkavēšanās.

ASV prezidenta Bila Klintona administrācija aicināja federālās aģentūras publiskot dokumentus, kas parāda ASV lomu 1973.gada apvērsumā, kurā tika gāzts demokrātiski ievēlētais Čīles prezidents Salvadors Aljende un varu ieguva Pinočets.

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) piektdien paziņoja, ka paturēs slepenībā zināmus dokumentus par šo apvērsumu, lai tos "izskatītu un novērtētu".

Bijušais Čīles ārlietu ministrs Leteljers gāja bojā 1976.gada 24.septembrī Vašingtonā, kad eksplodēja zem viņa automobiļa palikts spridzeklis. Sprādzienā gāja bojā arī viņa palīgs - ASV pilsonis Ronijs Mofits.

Cilvēktiesību organizācijas un Pinočeta režīma upuru radinieki ir ierosinājuši pret viņu 163 lietas Santjago Apelācijas tiesā. Pinočeta varas laikā tika nogalināti vai nolaupīti trīs tūkstoši režīma pretinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!