Lielbritānijas tiesa otrdien attaisnojusi par sabiedriskās kārtības graušanu apsūdzētu vācu studentu, kurš meta ar kurpi Ķīnas premjerministram Veņam Dzjabao, kad viņš lasīja lekciju Kembridžas universitātē.

Kā paziņoja Kembridžas miertiesas tiesnesis Kens Šeratons, trūkst pierādījumu, ka 27 gadus vecais students no Vācijas Mārtins Jānke uzvedies tādā veidā, lai iebiedētu vai izraisītu satraukumu.

"Es esmu ļoti apmierināts ar rezultātu," teikts Jānkes paziņojumā, kuru nolasīja viņa advokāts. "Es vēlos pateikties visiem sabiedrības locekļiem, kas mani atbalstīja, tostarp ķīniešu kopienai. Es ceru, ka uzmanība no manis tiks pievērsta īstajam jautājumam par cilvēktiesībām Ķīnā."

Jānke 2.februārī Kembridžas universitātē pārtrauca Ķīnas premjerministra runu, augstā viesa virzienā lidinot savu kurpi un saucot: "Tas ir negods!"

"Šis diktators šeit (..) kā jūs varat klausīties viņa melus," Kembridžas koncertzālē, kur sava Eiropas apmeklējuma pēdējā dienā uzstājās Veņs, vēl izsauca protestētājs, kuru tad no auditorijas izveda apsargi.

Jānke kurpi svieda no zāles pēdējām rindām, un tā piezemējās aptuveni metra attālumā no premjera. Uz skatuves uzkāpa apsargi un kurpi aizvāca.

Kad protestētāju veda laikā no auditorijas, viņš vēl paspēja izsaukties: "Celieties un protestējiet!" Tomēr auditorijas atbilde skanēja: "Kaunies, kaunies!"

Pēc pārtraukuma Veņs protestētāja izdarībām pauda nosodījumu, saņemot aplausus no auditorijas, kas vairumā bija ķīniešu studenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!