Enerģētikas giganta "Enron" sabrukums paātrinājis plānus sadalīt biznesa pakalpojumu lielfirmu "PricewterhouseCoopers" (PwC) auditoru un konsultatīvo pakalpojumu sniedzēju daļās. PwC konsultatīvie pakalpojumi atdalīsies kā atsevišķa firma un kotēsies fondu biržā, ziņo informācijas dienests AFX un britu laikraksts "Daily Mail".
Firma jau kādu laiku esot apsvērusi sadalīšanās iespēju, bet aicinājumi veikt reformas uzskaites industrijā pārliecinājuši firmu paātrināt savu grafiku.

"Enron" sabrukums, kurā PwC vispār nepiedalījās, izraisījis bažas, ka auditoriem var rasties interešu konflikti ar konsultatīvo pakalpojumu biznesu.

"Enron" auditorfirmas "Andersen" kritiķi apgalvo, ka tā zinājusi par trūkumiem sava klienta uzskaites sistēmā, taču neesot atklājusi tos, baidoties zaudēt blakusbiznesu.

PwC vēl nav oficiāli apstiprinājusi vai noliegusi šīs ziņas, taču neslēpj, ka tā jau kādu laiku izskata iespējamos sava biznesa struktūras variantus.

2000.gadā tā mēģināja apvienoties ar datorkompānijas "Hewlett-Packard" (HP) konsultatīvo pakalpojumu sektoru, taču darījums nenotika, kad HP nolēma, ka tā nevar atļauties maksāt pieprasīto cenu.

Pirmdien bez jebkāda paskaidrojuma no amata atkāpās "PwC Consulting" prezidents Skots Harcs, kad 1.janvārī par PwC globālo prezidentu tika iecelts Semjuels di Pjaca.

Kā ziņo trešdien, di Pjaca paziņojis par sadalīšanos sestdien notikušajā galveno partneru sanāksmē. Ja šāds plāns pastāv, tas vēl jāapstiprina firmas galvenajām lēmējstruktūrām.

Šāda rīcība nebūt nav bez precedenta. Firma "Andersen" radās, sadaloties "Arthur Andersen" un "Andersen Consulting", kas tagad pazīstama ar nosaukumu "Accenture" un tika apstiprināta šā gada sākumā.

"Ernst & Young" 2000.gada vidū pārdeva savu konsultatīvo pakalpojumu biznesu Francijas "Cap Gemini", bet "KPMG" plānus atdalīt savu konsultatīvo pakalpojumu sektoru brīvā biržas kotējumā izjauca tirgus konjunktūra tā paša gada beigās.

Pagaidām vienīgā biznesa pakalpojumu firma, kuras akcijas nonākušas publiskā piedāvājumā, ir "Accenture", kas kļuva par atklātu kompāniju pagājušā gada vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!