Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Ivanovs aizvien vairāk zaudē kontroli pār Krievijas bruņotajiem spēkiem, kuru ģeneralitātes neapmierinātība par Krievijas tuvināšanos ASV strauji aug. Vienīgi Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēl spēj glābt "kritisko" situāciju, šodienas numurā apgalvo laikraksts "Ņezavisimaja gazeta".
Laikraksts norāda, ka prezidentam un Krievijas militārās vadības virsotnei bijusi ilgstoša slēgta ārkārtas sanāksme īsi pirms Putina izlidošanas uz ASV vakar vakarā.

Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšniekam ģenerālim Anatolijam Kvašņinam karš Čečenijā ir ļāvis izvirzīties un aizēnot civilo aizsardzības ministru Ivanovu, kurš brīžiem izgāzies ar saviem nepārdomātajiem militārpolitiskajiem paziņojumiem. Kvašņins regulāri ziņo valsts vadībai par situāciju Čečenijā. Līdz ar to Krievijas militārās aprindas uzskata, ka spēj ar Ģenerālštāba priekšnieka starpniecību ietekmēt prezidentu, uzsver "Ņezavisimaja gazeta".

Tā militāristi stingri uzskata, ka 1972.gada pretraķešu līgums ar ASV nav maināms nekādā gadījumā, kamēr valdība sliecas piekrist Vašingtonai, ka šis līgums ir aukstā kara palieka. Tik pat bīstami Krievijas militārajai elitei šķiet plāni aptuveni četras reizes samazināt Krievijas kodolpotenciālu līdz 1500 kodolgalviņām, jo ģenerāļi intuitīvi jūt, ka tas proporcionāli samazinās viņu ietekmi uz valsts politiku, raksta avīze.

No ģeopolitiskā viedokļa Krievijas Aizsardzības ministrijā aug neapmierinātība par ASV karavīru ielaišanu Tadžikistānā un Uzbekistānā pretterorisma operācijas ietvaros. Amerikāņu karavīri minētajā reģionā absolūti neiekļaujas ministrijas ģenerāļu domāšanā, jo padomju laikos izglītību ieguvušie tos joprojām uzskata par ienaidniekiem, raksta "Ņezavisimaja gazeta". Turklāt krievu militāristiem kremt tas, ka ASV izdevies panākt Afganistānā to ko tie paši nespēja paveikt desmit kara gadu laikā. Vēl viens no neapmierinātības cēloņiem ir NATO tuvošanās Krievijai, kā arī zemais militārpersonu atalgojums un sliktais sociālais nodrošinājums.

Pagājušās nedēļas beigās atklātībā parādījās PSRS un Krievijas bruņoto spēku atvaļināto augsta ranga virsnieku parakstīts aicinājums valsts prezidentam un vadībai, kurā militārā reforma tika nosaukta par "nāves reformu" un "tautas mānīšanu". "Ņezavisimaja gazeta" par satraucošu uzskata šī dokumenta parakstītāju aicinājumus "atgriezt varu tautai" un izrēķināties ar "vainīgajiem", kas ir netiešs aicinājums vardarbības ceļā revidēt visu, kas Krievijā noticis pēdējos 10 gados. Laikraksts dod mājienu par šī atvaļināto militāristu izplatītā dokumenta iespējamo saistību arī ar noskaņojumu pašreizējā ģeneralitātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!