Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas pilsoņiem, kas piedalās karadarbībā Sīrijā, draud cietumsods līdz 20 gadiem, piektdien brīdināja Austrālijas ārlietu ministra Boba Karra preses sekretārs.

Brīdinājums izteikts divas dienas pēc ziņas, ka Sīrijā kritis Austrālijas pilsonis, kurš nemiernieku pusē cīnījās pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Austrālijas valdības rīcībā ir nonākušas ziņas, ka Sīrijā kopš 2011.gada marta notiekošajos nemieros iesaistījušies vairāk nekā 100 austrāliešu, sacīja ministra preses sekretārs. Viņam tomēr nebija pierādījumu par Austrālijas pilsoņu piedalīšanos šajā konfliktā pašlaik.

1978.gadā pieņemts Austrālijas likums paredz cietumsodu līdz 20 gadiem par ierašanos citā valstī ar nolūku iesaistīties naidīgā darbībā vai par iesaisīšanos tajā. Tiem, kas Austrālijā vervētu cilvēkus šādai darbībai ārvalstīs, draud septiņu gadu cietumsods.

Ir ziņots, ka Sīrijā gājuši bojā vismaz trīs Austrālijas pilsoņi. Viens no viņiem ir bijušais Melburnas mūrnieks, kurš ar Abu al Valida al Australi vārdu gāja bojā 30.decembrī nemiernieku uzbrukumā Vadideifas bāzei Sīrijas ziemeļrietumos. Nemiernieki 28.decembrī sāka ofensīvu šīs bāzes ieņemšanai, un ofensīvu vadīja džihādistu grupējums "Al-Nusras fronte".

Austrālijas Arābu padomes dibinātājs Džozefs Vakims paziņoja, ka daudzi cilvēki devušies uz Sīriju, uzdodoties par humānās palīdzības sniedzējiem, bet patiesībā tur piedalījušies kaujās.

Austrālijas valdība ir nosodījusi Asada režīmu par tā vardarbību pret tautu, ir izraidījusi Sīrijas diplomātus un pieprasījusi Asada demisiju.

Austrālija ir aicinājusi savus pilsoņus atstāt Sīriju, tomēr tur vēl atrodas 67 Austrālijas pilsoņi, kas lielākoties ir pastāvīgie iedzīvotāji ar abu valstu pilsonību.

Sīrijā no 2011.gada marta notiek nemieri pret Asada režīmu, un šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 46 tūkstoši cilvēku, tai skaitā 39,4 tūkstoši pērn. Vairākums bojāgājušo ir civiliedzīvotāji, pie kuriem gan ir pieskaitīti tie nemiernieku kaujinieki, kas nav dezertējuši no armijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!