Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrālija plāno iegādāties līdz 220 "Tomahawk" spārnotajām raķetēm no Amerikas Savienotajām Valstīm pēc tam, kad ASV Valsts departaments apstiprināja to pārdošanu gandrīz 900 miljonu dolāru vērtībā, raksta "Al Jazeera".

Vienošanās, kas, pēc Pentagona teiktā, ietver līdz 220 "Tomahawk" spārnotajām raķetēm un tehnisko atbalstu, noslēgta tikai dažas dienas pēc tam, kad Austrālija paziņoja, ka no ASV iegādāsies trīs ar kodolenerģiju darbināmas uzbrukuma zemūdenes (ar iespēju iegādāties vēl divas).

Austrālijas amatpersonas paziņoja, ka jaunās ar kodolzemūdenes spēs izšaut "Tomahawk" raķetes.

"Austrālija ir viens no mūsu svarīgākajiem sabiedrotajiem Klusā okeāna rietumu daļā," teikts ASV Aizsardzības ministrijas piektdienas paziņojumā. Austrālijas stratēģiskā atrašanās vieta "ievērojami veicina miera un ekonomiskās stabilitātes nodrošināšanu reģionā", norādīja Pentagons.

"Ierosinātā šī aprīkojuma pārdošana un atbalsts nemainīs pamata militāro līdzsvaru reģionā," piebilda ASV Aizsardzības departaments.

Austrālijas aizsardzības ministrs Ričards Mārlss sacīja, ka viņa valstij ir vajadzīgas tālāka darbības rādiusa raķetes. "Nodrošināt, ka mums ir tālāka darbības rādiusa triecienraķetes, ir patiešām svarīga valsts spēja," sacīja Mārlss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!