Foto: Reuters/Scanpix

Austrālija piekritusi izmaksāt 70 miljonus Austrālijas dolāru (47 miljonus eiro) vairāk nekā 1905 bēgļiem un patvēruma meklētājiem, kas aizturēti Manusas salā.

Tas nozīmē, ka vidēji katrs no viņiem saņems līdzekļus nepilnu 25 000 eiro apmērā.

Advokātu firma "Slater and Gordon Lawyers", kas vērsās tiesā aizturēto nelegālo imigrantu vārdā, norādīja, ka šī ir lielākā vienošanās, kāda Austrālijā panākta kolektīvā prasībā. Advokāts Endrū Beikers sacīja, ka vienošanās atspoguļo neapšaubāmo nozīmi, kāda ir piekļuvei tiesai.

"Lai gan nekāda naudas summa nespēj pilnībā atlīdzināt briesmīgos apstākļus, kādi aizturētajiem bija jāpacieš, mēs ceram, ka šodien panāktā vienošanās dos viņiem iespēju atstāt šo tumšo nodaļu sev aiz muguras," sacīja Beikers.

Austrālija īsteno ļoti stingru patvēruma politiku, neļaujot valstī ierasties nelegāli ar kuģiem atbraukušajiem imigrantiem.

Visi patvēruma meklētāji, kas Austrālijā ierodas ar kuģiem, vai tiek pārtverti jūrā pie Austrālijas krastiem, tiek pārvesti uz imigrantu aizturēšanas centriem Manusā vai nelielajā salu valstī Nauru. ANO aģentūras un cilvēktiesību organizācijas asi kritizējušas dzīves apstākļus šajos aizturēšanas centros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!