Austrālijā pēdējo divu nedēļu laikā kļuvis zināms par vairāk nekā 150 katoļu garīdzniecības seksuālās izmantošanas upuriem, pēc tam kad parādījās ziņas par to, ka katoļu baznīca citiem upuriem ir maksājusi par klusēšanu, piektdien paziņoja upuru atbalsta grupa.
"Es esmu diezgan šokēts par to, ko mēs dzirdam un sūdzību apjomu. Pie telefona nevar izturēt vairāk par divām stundām, tas ir pārāk briesmīgi," sacīja upuru atbalsta grupas "Broken Rites" pārstāve Krisa Makaizeka.

Viņa pastāstīja aģentūrai "Reuters", ka lielākā daļa upuru seksuālu izmantošanu no katoļu priesteru un mūku puses piedzīvojuši bērnībā, daži pat pirms 40 gadiem, bet citi - pirms 10 gadiem.

Šie noziegumi ir nākuši klajā plašā skandāla ietvaros, kas ir satricinājis katoļu baznīcas pamatus globālā līmenī un kura dēļ daudzi garīdznieki ir zaudējuši amatus ASV, Polijā, Īrijā, Kanādā un Austrālijā.

"Mēs redzam tikai aisberga pašu virsotni un aprobežojamies ar tiem, kas uzdrīkstas runāt. Lielākā daļa par to klusē," sacīja Makaizeka, kura pati kādreiz ir kļuvusi par garīdznieka seksuālās izmantošanas upuri.

"Mēs vēlamies neatkarīgu izmeklēšanu, jo tas ir vienīgais veids, kā mēs varētu noteikt šīs problēmas lielumu - baznīca to ir noslēpusi," viņa teica.

Sidnejas katoļu baznīcas arhibīskaps Džordžs Pels sacīja, ka ap 90 priesteru un mūku pēdējo sešu gadu laikā Austrālijā atzīti par vainīgiem seksuālā varmācībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!